Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μεταξύ των Συμπληγάδων της τρόικας και ενός εχθρικού πολιτικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, που εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις της Γερμανικής κυβέρνησης...

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο πιθανός ανασχηματισμός, και οι αποφάσεις των εταίρων μας θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον. Αντιμέτωπη με ακόμη ένα σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση Σαμαρά, παραμονές λήψης οριακών αποφάσεων για το μέλλον του οικονομικού προγράμματος αλλά και το...
προσδόκιμο ζωής της δικομματικής κυβέρνησης. Οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης έναντι της τρόικας τέθηκαν επί τάπητος στη....Σαββατιάτικη εργασιοθεραπεία που υπέβαλλε τους κορυφαίους Υπουργούς του, ο Αντώνης Σαμαράς; που σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε εντός των ημερών να κλείσει οριστικά το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις για το αντίστοιχο του 2015. Νέο ορόσημο για την Αθήνα το Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου, όπου όλα θα πρέπει να έχουν λήξει με αίσιο τρόπο.

Τρόικα και το ρευστό πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό μορφοποιούν τις πρωτοβουλίες Σαμαρά - στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών και ο ανασχηματισμός

Στον δεδομένο προβληματισμό της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το κλιμάκιο των ελεγκτών μας δε συνεκτιμά στην αξιολόγηση του την πρόοδο, που έχει ήδη καταγραφεί “βλέποντας το ποτήρι μισοάδειο” σύμφωνα με όσα επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προσετέθη και η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα των ενστόλων. Ενδεικτική της κυβερνητικής αμηχανίας η σημερινή αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι “όσες δικαστικές αποφάσεις και αν βγουν δεν θα γεννήσουμε λεφτά”.

Στο εσωτερικό, η οξύτατη πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ με τελευταίο επεισόδιο αυτού του “Ιερού Πολέμου” για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος αλλά και το κλίμα ηττοπάθειας, που έχει καταλάβει το κυβερνητικό στρατόπεδο, υποχρεώνουν τον Αντώνη Σαμαρά να επανεξετάσει εναλλακτικά σενάρια, ώστε να αντιστρέψει τα έως τώρα αποκαρδιωτικά δεδομένα.

Το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού είτε με τη μετατροπή της 25ης Μαίου σε Σούπερ Κυριακής....τριών καλπών, είτε με διεξαγωγή εθνικών εκλογών το Φθινόπωρο του 2014, ώστε να μην προσκρούσει η κυβέρνηση στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει απο την παρούσα Βουλή νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκεται ακόμη πάνω στο τραπέζι αποφάσεων του Αντώνη Σαμαρά, παρά το μήνυμα του Βερολίνου ότι πρόωρες εκλογές σημαίνουν αποσταθεροποίηση και αυτή με τη σειρά της σημαίνει εκτροχιασμό του οικονομικού προγράμματος.

Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού με απώτατο χρονικό ορίζοντα το τέλος Φεβρουαρίου συναρτώνται ευθέως με το βαθμό συνεργασίας της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, τις διαθέσεις των δανειστών μας σχετικά με το ελληνικό χρέος, τις δημοσκοπήσεις καθ όδον προς τις Ευρωεκλογές και το πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στις αρχές Μαρτίου. Το σενάριο πρόωρων εκλογών ενισχύουν εισηγήσεις, που δέχεται ο κύριος Σαμαράς για ανασχηματισμό πριν από τις Ευρωεκλογές με κεντρική “άσκηση” τη μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα είτε σε άλλο Υπουργείο είτε στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει τον Μάιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου