Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Να ξεκινήσω με μια υπόθεση που απαντά στο ερώτημα , που πήγαν τα λεφτά...

Λοιπόν σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς πήγαν (και) σε αποζημιώσεις τέσσερις φορές μεγάλυτερες από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης που φέρονται να έδιναν οι διοικήσεις της ΕΑΣ από το 2006-10 ζημιώνοντας τον οργανισμό με σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ. 

eas

Η Εισαγγελια Διαφθοράς, ως γνωστόν, άσκησε ποινικη δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικες διατάξεις του νομού περί...
καταχραστων του δημοσιου κατα 19 μελών των διοικήσεων της ΕΑΣ την περίοδο 2006-2010.
Κι αυτό γιατί οι κατηγορούμενοι φέρονται να αγνοούσαν (να έγραφαν δηλαδή) το νόμο περί εταιριών κοινής ωφέλειας αλλά και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία είχε προκαλέσει και αποδεχτεί το ΥΠ. Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Οι διοικήσεις των ΕΑΣ είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις εώς και 80.000 ευρώ προκαλωντας ζημια τουλαχιστον 11 εκ ευρω ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστηριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με αποτέλεσμα να πληρώσει η ΕΑΣ πάνω απο 40 εκ. Ευρώ γι αυτό.
Το χειρότερο είναι πως τα χρήματα αυτά φέρονται να δόθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης απο το ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010. Οι 19 κατηγορούμενοι στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελεας διαφθοράς Αντ. Ελευθεριανος είπαν πως η ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές ως προς αυτό υπήρχε όχι μόνο η γνωμοδότηση του 2006 αλλά και αναλογη το 2012.

Συνολικά δε συμφωνα με την εκτιμηςη της εισαγγελικης ερευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην ΕΑΣ απο το 2003 εώς το 2010 φτάνουν τα 500 εκ ευρώ ,εκ των οποίων τα 40εκ μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου