Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Τη Δευτέρα ξεκίνησε στην Αβάνα η 2η Σύνοδος της Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που θα διαρκέσει έως αύριο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 33 χωρών (ανάμεσά τους Πρόεδροι και πρωθυπουργοί)... 

Στην ίδρυση αυτής της ένωσης στις 2 Δεκέμβρη του 2012 συνέβαλε καθοριστικά ο εκλιπών ηγέτης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, ο οποίος είχε προτείνει ήδη από το 2010 «μια ένωση με στόχο να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Καναδά».

Στην πρώτη σύνοδο της Κοινότητας είχε εγκριθεί η λεγόμενη Διακήρυξη του Καράκας, στην οποία...
διατρανωνόταν η «κοινή διάθεση των χωρών να αντιμετωπίσουν από κοινού τις συνέπειες της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες». Το 2013, με τη λεγόμενη Διακήρυξη του Σαντιάγκο, ενσωματώθηκαν στην Κοινότητα η Κούβα (είναι τώρα στην προεδρία για ένα χρόνο), η Κόστα Ρίκα και η Αϊτή, ενώ το 2015 την προεδρία συμφωνήθηκε να έχει το Εκουαδόρ. Στις διακηρύξεις της περιλαμβάνονται η καταγγελία του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, η στήριξη της Αργεντινής για την υπόθεση των νησιών Μαλβίνες (που την κυριαρχία τους αμφισβητεί η Βρετανία).

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης είναι ότι θα συμμετάσχει και ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα. Ο ΟΑΚ είναι ο οργανισμός που το 1962 με παρέμβαση των ΗΠΑ εκδίωξε την Κούβα.

Σύμφωνα με την προετοιμασία που έχει γίνει από εθνικές συντονιστικές επιτροπές υπάρχει ένα προσχέδιο απόφασης με 80 σημεία το οποίο περιλαμβάνει, όπως δηλώνεται ανάμεσα σε άλλα, το σεβασμό στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν συμφωνήσει στην έγκριση 28 ντοκουμέντων. Μια από τις προτάσεις, που έχει γίνει αποδεκτή, είναι να ανακηρυχθεί ο Τσάβες ως «ο μεγάλος εμπνευστής της δημιουργίας της Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Το άνοιγμα των εργασιών της Συνόδου έκανε ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την ένωση αλλά και στις πολλές που υπάρχουν στην περιοχή παίζει ο «γίγαντας» της υποηπείρου Βραζιλία, αλλά και η Αργεντινή, που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών τους ομίλων. Η Κοινότητα επίσης έχει κάνει συναντήσεις με την ΕΕ, την Κίνα, τον Αραβικό Σύνδεσμο και επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο των αστικών τάξεων στην παγκόσμια σκακιέρα.

Η συγκεκριμένη διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών προωθείται με τα συνθήματα ότι μπορεί να έχει κοινωνικό περιεχόμενο με προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και του αναλφαβητισμού, ενώ προωθούνται ουτοπικές απόψεις περί «ισόρροπης ανάπτυξης», ανάπτυξη δηλαδή χωρίς καπιταλιστικές κρίσεις!!

Γίνεται φανερό ότι και σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία δεν μπορεί να υπάρξουν ριζικές αλλαγές υπέρ των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
  • Στην Κούβα, η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντ. Ρουσέφ, και ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο εγκαινίασαν τον πρώτο σταθμό κοντέινερ στη λεγόμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη του Μαριέλ, όπου με βραζιλιάνικα κεφάλαια κατασκευάστηκε ένα υπερσύγχρονο λιμάνι, που στόχος είναι να γίνει σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο. Η συγκεκριμένη ζώνη προορίζεται να δεχτεί «επενδύσεις» από διάφορους τομείς από δεκάδες χώρες του κόσμου που έχουν δείξει ενδιαφέρον, ανάμεσά τους η Κίνα, η Βρετανία, ο Καναδάς. Από την κουβανική κυβέρνηση το όλο εγχείρημα δηλώνεται ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αποτελεί την πρώτη πύλη για το εξωτερικό εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου