Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ???

Διαβάζοντας κανείς το κατηγορητήριο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή εις βάρος του πρώην αντιπροσώπου της Ferrostaal στην Ελλάδα Μιχάλη Ματαντού, ανακαλύπτει ότι... 

Ο τελευταίος από τους σημαντικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης φέρεται, σύμφωνα με όσα διαλαμβάνει ο ανακριτής, να διακινεί 63,1 εκατομμύρια ευρώ και 3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα προς τον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην γενικό διευθυντή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) Σωτήρη Εμμανουήλ που είναι προφυλακισμένος.
Ο Σωτήρης Εμμανουήλ εμφανίζεται σταθερά ως...
υπογράφων τόσο στη σύμβαση κατασκευής των νέων υποβρυχίων όσο και σε εκείνη εκσυγχρονισμού των παλαιών.
Σε ό,τι αφορά τον Σ. Εμμανουήλ. ο κ. Ματαντός, η απολογία του οποίου μαζί με το απολογητικό υπόμνημα των συνηγόρων του Ανδ. Λυκουρέζου και Ν. Πατεράκη αποτελεί μια «τοιχογραφία της υπόθεσης των υποβρυχίων» με εξαιρετική αναλυτική ακρίβεια, είναι κατηγορηματικός. Ο άνθρωπος πήρε χρήματα από την εταιρεία HDW όχι μόνο για την εξαγορά αλλά και για τη διαχείριση των Ναυπηγείων.
Ενα μεγάλο μέρος των μιζών ξαναγύρισε στους Γερμανούς και μάλιστα στον Χανς Σμιτ, στέλεχος της γερμανικής εταιρείας του Κιέλου.

Ποιος όμως έδωσε χρήματα στον κ. Τσοχατζόπουλο;
Ο κ. Ματαντός μπορεί κατηγορηματικά να μιλήσει για 1 εκατομμύριο ευρώ σε δραχμές που φόρτωσε ο οδηγός του κ. Ματαντού στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και απέστειλε στον Ι. Μπέλτσιο (3/4/2000), αφού διέσχισε το Λεκανοπέδιο από τον Πειραιά στο Μαρούσι.
Αντίθετα, ο κ. Ματαντός διαψεύδει, όπως και ο έτερος μεσάζων Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ότι κατέβαλαν ένα ποσό 2,5 εκατ. ευρώ δύο χρόνια αργότερα στον κ. Τσοχατζόπουλο που υπηρετούσε ήδη τότε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δύο καταβολές συνολικά 20,5 εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν τον Μάιο του 2001 σε δύο υπεράκτιες εταιρείες φαίνεται ότι κατέληξαν στις τσέπες των Γερμανών της αποκαλούμενης «ομάδας προσευχής», για τις «καλές τους υπηρεσίες».

Αλλα 11,5 εκατομμύρια δόθηκαν στην εταιρεία Wilberforce Investments του Αλέξανδρου Αβατάγγελλου, που υποστηρίζει ότι από τα χρήματα αυτά έχει διαθέσει 2,5 εκατομμύρια σε έναν αριθμητικό λογαριασμό στην τράπεζα UBS από τον λογαριασμό 1039127.21 μιας λιβανέζικης τράπεζας στη Βηρυτό.
Ο λογαριασμός αυτός με τον αριθμό 206–700-747.01 στην τράπεζα UBS αμφισβητείται από τον κ. Ι. Μπέλτσιο ότι ανήκει στον ίδιο, αλλά ούτε ο κ. Αβατάγγελος υποστηρίζει ότι ανήκει στον συγκατηγορούμενό του· λέει ωστόσο ότι τον λογαριασμό τού τον έδωσε ο Μπέλτσιος, πράγμα που ο τελευταίος αρνείται.

Νέο «αγκάθι»
Ομως η απολογία του Μ. Ματαντού θέτει και ένα καινούργιο πρόβλημα που αφορά τον δεύτερο, μετά τον κ. Σωτήρη Εμμανουήλ, πρωταγωνιστή της υπόθεσης, που έχει υπογράψει τη συμφωνία με τους Γερμανούς. Η εταιρεία AXON, που εμφανίζεται από τις ερωτήσεις του εισαγγελέα να προβαίνει σε δοσοληψίες με την εταιρεία Clavis των Βλάση Καμπούρογλου (αντιπροσώπου των ΤΟΡ Μ1) και Γ. Σμπώκου, ανήκει κατά δήλωσή του στον κ. Μ. Ματαντό.

Γιατί οι δύο εταιρείες είχαν δοσοληψίες, που ο κ. Ματαντός δηλώνει ότι αγνοεί;
Τέλος, ο κ. Ματαντός αναφέρει την εταιρεία Mariola Real Estate, στην όποια οι καταβολές άνω των 500.000 ευρώ φαίνεται να αφορούν πληρωμές σε ενστόλους, τις οποίες ο κατηγορούμενος αποδίδει σε εντολές του στελέχους της Ferrostaal, Φρ. Χάουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου