Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ - Αντιδράσεις για την αναθεώρηση σχολικών βιβλίων στην Ιαπωνία...

Σε αναθεώρηση σχολικών βιβλίων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας ώστε στα μαθήματα της Ιστορίας και της Γεωγραφίας να «διδάσκονται» ως «αδιαίρετο μέρος» της ιαπωνικής επικράτειας περιοχές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα οι οποίες όμως αποτελούν διαφιλονικούμενες ζώνες με άλλες χώρες.
«Από εκπαιδευτικής άποψης είναι φυσικό μια χώρα να μαθαίνει στα παιδιά της τα αδιαίρετα τμήματα των εδαφών της», δήλωσε χτες...
ο υπουργός Παιδείας, Χακουμπούν Σιμομούρα. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα εξηγήσουμε τη θέση μας στους γείτονές μας», πρόσθεσε. Η κίνηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση Κίνας και Νότιας Κορέας, καθώς τα νέα βιβλία αναφέρουν ως ιαπωνικά τα νησιά Σενκάκου (γιαπωνέζικα) / Ντιαογιού (κινεζικά), τα οποία διεκδικεί και η Κίνα και το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει αφορμή για σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, με την αναθεώρηση θα αναφέρεται ως ιαπωνικό και το - σήμερα - ελεγχόμενο από τη Νότια Κορέα νησιωτικό σύμπλεγμα Ντόκντο (Τακεσίμα στα ιαπωνικά), το οποίο μάλιστα φέρεται να διεκδικεί και η Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας. Αν και πρόκειται για μερικές ακατοίκητες βραχονησίδες, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε περιοχή με πολύ σημαντικά αλιεύματα, άρα «ελκυστική» για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τροφίμων και πολύ κοντά μάλιστα στις μεγάλες αγορές της Νοτιοανατολικής (και όχι μόνο) Ασίας, όπου επιπλέον το ψάρι αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά, είναι ασυνήθιστη η αναθεώρηση των βιβλίων μια τέτοια εποχή, καθώς αυτή γίνεται κανονικά κάθε 10 χρόνια και η τελευταία έγινε το 2008 - 2009.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, ενώ σε δημόσια δήλωσή του σημείωσε ότι «ζητά από την Ιαπωνία να αποσύρει άμεσα» τις αλλαγές που - όπως είπε - θα διδάξουν τα παιδιά λανθασμένες αξιώσεις πάνω στα νησιά.

Με πληροφορίες απο το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου