Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΗ

Ακούγοντας κάποιος τον Άδωνι Γεωργιάδη να μιλά για την υγεία με καθαρά εισπρακτικούς όρους, επικαλούμενους την πραγματικότητα μιας χώρας που ζει με δανεικά και υποχρεώσεις προς τους δανειστές της... 

Αντιλαμβάνεται την περαιτέρω εμπορευματοποίηση ενός βασικού αγαθού που γίνεται πλέον πιο ακριβό και θα αφορά ακόμη πιο λίγους. Παρόλα αυτά, η τραγική νέα ελληνική πραγματικότητα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή μας στις παραδόσεις, καθώς αναβιώνει το ξεχασμένο και μέχρι πρότινος κλειστό επάγγελμα του κομπογιαννίτη.

Η πολυσυζητημένη είσοδος των 25 ευρώ στα νοσοκομεία έχει...
αναχθεί πλέον σε μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα, με το ΠΑΣΟΚ να βγάζει ανακοίνωση στην οποία καλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να πάρει πίσω την είσοδο των 25 ευρώ και τον υπουργό υγείας να καλεί το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ισοδύναμο μέτρο.

Καταρχάς να πούμε ότι, δυστυχώς, η λέξη κομπογιαννίτης έχει εντυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση κυρίως με αρνητικό και περιπαικτικό τρόπο. Είτε προέρχεται από το συνθετικό κόμπος (ρίζες φυτών), είτε από το κομπώνω (εξαπατώ), ο κομπογιαννίτης τις περισσότερες φορές είναι το συνώνυμο του σκιτζή, του τσαρλατάνου. «Επί Τουρκοκρατίας, εκτός από τους εγκατεστημένους γιατρούς υπήρχαν και οι ταξιδεύοντες. Αυτοί δεν ήταν άξιοι, και συνδέονταν περισσότερο με τα βότανα. 

Περιφέρονταν στον δρόμο σοβαρότατοι, κρατώντας κιβώτιο γεμάτο φάρμακα, ο δε βοηθός τους, το «κοπέλλι» φώναζε: «γιατρός! γιατρικά! βότανα για κάθε αρρώστια!» Εκτός από το κιβώτιο είχαν πάνω τους και ένα μεταλλικό κουτί γεμάτο με αλοιφές. Κρατούσαν στο χέρι ένα μεγάλο και χοντρό μπαστούνι με χοντρό λευκό κόκκαλο, και ένα φίδι τυλιγμένο σε όλο το μήκος του. Αναμεταξύ τους μιλούσαν τα κορακίστικα» γράφει χαρακτηριστικά η wikipedia. Παρότι η ιστορία έχει καταγράψει ορισμένους που με τη χρήση βοτάνων και αλοιφών βοηθούσαν πραγματικά ασθενείς, οι κομπογιαννίτες δεν θεωρούνται ούτε καν αμφιλεγόμενοι. Στην κακή υστεροφημία τους έπαιξαν ρόλο και οι ίδιοι, με τον τρόπο που έμπαιναν στα χωριά και αυτοδιαφήμιζαν τις σχεδόν μαγικά θεραπευτικές ικανότητες και γνώσεις τους.

Kάθε γενιά έχει το δικό της μαζικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Το δικό της trend για τη δουλειά του μέλλοντος. Πριν από 30 χρόνια, με την τεχνολογική έκρηξη να βρίσκεται ήδη στα πρώτα εντυπωσιακά βήματά της, όλοι ήθελαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα κουμπιούτερ (sic). Στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η κρίση, οι τράπεζες και οι αριθμοί, τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη καταπιάνονται με τα οικονομικά.

Στην Ελλάδα η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας θα μας επιστρέψει στις παραδόσεις μας, με τους κομπογιαννίτες γιατρούς να επιστρέφουν δυναμικά και να δένουν ειδυλλιακά με μια νέα εποχή όπου έχουμε ήδη επιστρέψει σε σπίτια χωρίς ρεύμα, στα μαγκάλια και στην αποπνιχτική μυρωδιά ξύλου στις πόλεις.
Με τις υγείες μας.

Τα ψεύδη του υπουργού Υγείας σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ απαριθμούν οι γιατροί του Οργανισμού. Δώδεκα συνολικά ψέματα, όπως αναφέρουν, για την επίτευξη ενός στόχου: Τη διάλυση του οργανισμού. 



Σχετικά μας άρθρα...

ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΒΡΕ ΓΕΛΟΙΕ???

ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΧΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου