Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

M. Akinci: Η πρόταση Κοτζιά για σύμφωνο φιλίας είναι κενή περιεχομένου

«'Ανευ νοήματος» χαρακτήρισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Akinci, το σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, το οποίο πρότεινε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς...

M. Akinci: Η πρόταση Κοτζιά για σύμφωνο φιλίας είναι κενή περιεχομένου

Ο Akinci ισχυρίστηκε ότι «το περιεχόμενο του συμφώνου είναι άδειο» και ζήτησε να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, στο...
πλαίσιο της οποίας θα παραμείνει ένας «λογικός» αριθμός στρατιωτών στο νησί.
Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για λύση στο Κυπριακό, τότε η συμφωνία για τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Mustafa Akinci, προσθέτοντας ότι ουδείς μπορεί να τις αλλάξει (τις εγγυήσεις) μονομερώς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο Akinci είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν είναι ένα θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες, υπάρχουν πέντε πλευρές γι’ αυτό, δύο κοινότητες και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Στη Γενεύη, τονίσαμε ότι εμείς θέλουμε και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφάλεια. Η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι φαίνεται ως απειλή για την άλλη, αυτή είναι η λύση που αναζητείται» ανέφερε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στο Μον Πελερέν έγινε συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο θα συναντηθούν και πάλι σε επίπεδο πολιτικό και θα μελετήσουν την εργασία που ετοίμασαν.

Κάλεσε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσουν «τη ρητορική του μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Όπως είπε, «μετά την επιχείρηση του 1974, λεγόταν ότι ο αριθμός των στρατιωτών ήταν 40 χιλιάδες, αλλά γνωρίζουμε ότι μέσα στο χρόνο αυτός ο αριθμός μειώθηκε». Εάν γίνει μια συμφωνία, συνέχισε, ούτε εμείς ούτε η Τουρκία έχει στόχο να μείνει αυτός ο αριθμός στρατιωτών. «Στις συμφωνίες συμμαχίας του 1960 υπήρχαν 650 Τούρκοι στρατιώτες και 950 Έλληνες. Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό τον αριθμό, και μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, μπορεί να είναι και πιο ψηλός. Οι συνομιλητές μας πρέπει να καταλάβουν, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν τις εγγυήσεις τους σε άλλο μέρος εκτός από την Τουρκία. Μας λένε θα είστε στην ΕΕ, αυτή είναι αρκετή ασφάλεια. Ωστόσο τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ δεν υπάρχει», ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου