Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Συνεδρίαση Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν

Πολιτικοί κύκλοι της Τυνησίας, αναφέρονται στις πολλαπλές κινήσεις του επικεφαλής της κόμματος 'Ενάχντα', Ρασίντ Γαννούσι, προσκείμενου στο ‘Κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας’,  για την επίλυση  της λιβυκής κρίσης,  η οποία σπέρνει ανησυχίες με το ενδεχόμενο της απώλειας του ελέγχου της επιρροής  αλλά και της στήριξης, από χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, σημειώνει λιβυκό δημοσίευμα...


Ο Γαννούσι συναντήθηκε την Πέμπτη στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, σύμφωνα με... το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Μπεν Αλί  (Μπινάλι) Γιλντιρίμ.

Δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι στην Άγκυρα ο Γαννούσι συναντήθηκε την Τετάρτη το βράδυ τόσο με τον πρωθυπουργό της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράι και τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Κόμματος, Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάι.

Οι συζητήσεις μεταξύ αυτών αλλά και με την τουρκική ηγεσία ήταν  το ζήτημα του ελέγχου της Λιβύης και η απομάκρυνση που προωθείται της ‘Μουσουλμανικής Αδελφότητας’ από έδρες της εξουσίας.

Επισημάνθηκε ότι υπάρχει η αίσθηση μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ότι θα χάσει άλλη μια χώρα, τη Λιβύη, αφού υπάρχει μια διεθνής τάση αποδοχής και υποστήριξης του Λίβυου διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μετατόπιση των κυβερνήσεων Ιταλίας και Βρετανίας ως προς τη στήριξη του Φαγιέζ αλ Σαράι και στροφή προς τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η επιλογή της Τουρκίας ως  χώρος συναντήσεων των στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καθώς και η συνάντηση με τον Ερντογάν, ως πολιτική ανώτατη αρχή της Αδελφότητας, αποκαλύπτουν ότι  ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας, το Κατάρ, δεν θέλει να εμφανίζεται δημιουργώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις του με τον Κόλπο, αλλά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε θυμός που μπορεί να προκύψει από τη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου