Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Για τους Κούρδους πάει Τουρκία ο αρχηγός των αμερικανικών ΕΔ: Εκνευρισμός Άγκυρας

Στην Τουρκία φτάνει αύριο ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, αναφέροντας ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα γίνει η επιχείρηση της Ράκκας ενώ θα αξιολογηθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με το YPG (Κούρδοι της Συρίας)... 

U S Joint Chiefs of Staff Chairman General Joseph Dunford. EPA/SHAWN THEW

Όπως είπε οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ήδη ότι θα δώσουν μεγαλύτερη στήριξη στην Άγκυρα για την καταπολέμηση του ΡΚΚ.Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελ Μπαμπ έχει πολιορκηθεί πλήρως και...

πως αυτή τη στιγμή γίνεται εκκαθάριση στο κέντρο της πόλης. Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ότι πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση και πως θα γίνουν σημαντικές αξιολογήσεις για το αν θα γίνει ή όχι η επιχείρηση της Ράκκας. “Έπειτα που θα γίνουν οι τεχνικές εργασίες θα υπάρξει απόφαση αλλά από ό,τι είδα δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση οι ΗΠΑ σε αυτό το σημείο. Δηλαδή δεν είναι στο σημείο ότι θα κάνουν αυτή τη δουλειά με το PYD (Κούρδους Συρίας). Πιστεύουμε ότι οι επόμενες συναντήσεις θα επηρεάσουν την τελική απόφαση των ΗΠΑ. Στο μεταξύ υπήρξε μια πολύ σημαντική συνάντηση και για το ΡΚΚ. 


Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελ Μπαμπ έχει πολιορκηθεί εντελώς και γίνεται σοβαρή εκκαθαριστική επιχείρηση εντός της πόλης. “Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα για την πλήρη εκκαθάριση του κέντρου της πόλης από στοιχεία του ISIS. Αυτό το κάνουν από κοινού οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας. Μετά την εκκαθαριστική επιχείρηση αναμένεται να ομαλοποιηθεί η ζωή στην Ελ Μπαμπ”, είπε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε ότι ελπίζουν πως μετά την Ελ Μπαμπ το PYD/PKKθα αποχωρήσουν από την πόλη Μουνμπίτς και γι αυτό το θέμα εργάζονται με τις ΗΠΑ. “Το αποτέλεσμα που περιμένουμε δεν το έχουμε πάρει μέχρι στιγμής αλλά μετά την επιχείρηση της Ελ Μπαμπ οι προτεραιότητες της Τουρκίας είναι δύο, η μία είναι η Μουνμπίτς και η άλλη είναι η Ράκκα. 

Οπωσδήποτε δεν αποδεχόμαστε την παρουσία των ΡΚΚ/PYD στην Μουνμπίτς. Αποτελεί μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και την σταθερότητα στην περιοχή. Προσπαθούμε αυτό να το διασφαλίσουμε μαι τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε αυτό τον στόχο χωρίς να υπάρξει ένταση”, ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου