Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τέλος παιχνιδιού; Απειλές για τουρκικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο και για προσάρτηση Κύπρου

Όρους, απειλές, προειδοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, περιελάμβανε το μήνυμα που έστειλαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί...

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα συζήτησε με το σύνολο της κατοχικής ηγεσίας τα επόμενα βήματα και όπως συναφώς προκύπτει επιχειρούν να...
διαμορφώσουν σκηνικό αδιεξόδου αφήνοντας μόνο μια οδό διεξόδου: Να εξευτελίσουν την ε/κ πλευρά και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Οι τουρκικές θέσεις κωδικοποιούνται μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ως εξής: 

Πρώτο, για να επανέλθει ο Ακιντζί στις συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση του λάθους από ε/κ πλευράς, σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε όπως ο Πρόεδρος δηλώσει ξεκάθαρα αυτό το λάθος στην κοινότητά του και στον κόσμο. Το δεύτερο είναι να το παραγκωνίσει. «Πρέπει να παραγκωνίσει αυτή την απόφαση που λέει ότι δεν εγκρίνει. Λέγεται ότι ετοίμασε ένα νομοσχέδιο ο ΔΗΣΥ. Θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε και θα αποφασίσουμε αναλόγως». 

Δεύτερο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει το θέμα και να επιμένει στο θέμα των Εγγυήσεων. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «ως Τουρκία αναφέραμε την θέση μας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δικαιολογώντας την…. Είναι λάθος να λέγεται ότι υπάρχει προσέγγιση εκτός αυτής της στάσης»…. Η απόφαση για την ένωση έδειξε πόσο δίκαιο έχουμε στο θέμα των εγγυήσεων. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι υπάρχει προσέγγιση στο θέμα των εγγυήσεων για να γίνει ακόμα μια διάσκεψη». 

Τρίτο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε επίσης για “μονομερή” βήματα της ε/κ πλευράς όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θυμίζοντας ότι στη Μεσόγειο βρίσκονται τουρκικά πολεμικά έσπευσε να αναφέρει πως «και σε αυτό το θέμα η υπομονή μας δεν είναι χωρίς όρια». 

Τέταρτο, αφέθηκε στον αέρα να αιωρείται το θέμα της προσάρτησης. Τόσο ο Τσαβούσογλου όσο και ο Ακιντζί άφησαν να εννοηθεί πως «εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία» έχουν κι άλλες επιλογές. 

Πέμπτο, αναφερόμενος στη λειτουργία του κράτους ο Ακιντζί είπε πως οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, οι Τ/κ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου. Διαμήνυσε πως πρέπει και στο “νότο” σιγά σιγά να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας. 

Έκτο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη συνάντηση που αποχώρησε ο Ακιντζί έκανε λόγο για «επιθετική» στάση του Προέδρου Αναστασιάδη. «Χτύπησε την πόρτα και έφυγε και μετά είπε ότι πήγε για τσιγάρο δεν είναι μια ειλικρινής στάση. Όντας προσωπικός μου φίλος το λέω ανοικτά, άλλο η φιλία, εδώ συζητούμε ένα σοβαρό θέμα…Γιατί χτύπησες την πόρτα και έφυγες, γιατί βγήκε αυτή η απόφαση για την ένωση, έπρεπε να αποφεύγονταν το ψέμα στην επιστολή που έστειλες στον Γιούνγκερ ότι θα εισβάλουν 80 εκατομμύρια Τούρκοι», ανέφερε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου