Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η Blackwater Της Τζιχάντ

Βαριά οπλισμένοι και επιδέξια εξοπλισμένοι με πανοπλίες σώματος και βαλλιστικά κράνη, οι άντρες μπορεί να θεωρηθεί ότι υπερασπίζονται ανθρακαποθήκες, ότι κάνουν εφόδους σε κτήρια, ακόμα και ότι στέκονται δίπλα σε πίνακες δίνοντας μαθήματα τακτικής... 


Παρόλο που οι τίτλοι αυτών των βίντεο στο YouTube είναι γραμμένοι στα Κυριλλικά ρωσικά, η μουσική που τα συνοδεύει είναι ένα α καπέλα ισλαμικό άσμα, γνωστό ως Νασίντ, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται από εξτρεμιστικές ομάδες σε...
ταινίες προπαγάνδας. Αλλά αυτοί οι άνδρες δεν είναι συνηθισμένοι τζιχαντιστές. Είναι μέλη της Malhama Tactical, της πρώτης, ιδιωτικής, στρατιωτικής και συμβουλευτικής εταιρίας τζιχαντιστών παγκοσμίως.

Η Malhama Tactical δεν είναι ένας τεράστιος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, όπως το περίφημο Blackwater (το οποίο τώρα ονομάζεται Academi). Αποτελείται από δέκα καλά εκπαιδευμένους μαχητές από το Ουζμπεκιστάν και τις ανήσυχες μουσουλμανικές, στην πλειοψηφία τους, δημοκρατίες του ρωσικού Καυκάσου. Αλλά το μέγεθος δεν είναι το παν στη συμβουλευτική στρατιωτική, ειδικά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η Malhama προωθεί τις μάχες της μέσα από απευθείας σύνδεσης πλατφόρμες και το αμείλικτο μάρκετινγκ έχει αποδώσει καρπούς: η διαδικασία πάλης και τα προγράμματα κατάρτισης της εταιρίας ανέπτυξαν τη φήμη της ανάμεσα στους τζιχαντιστές της Συρίας και στους θαυμαστές τους. Βοηθά επίσης ότι μέχρι τώρα η οργάνωση έχει εξειδικεύσει τις υπηρεσίες της, δίνοντας έμφαση στην ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την αντικατάστασή του από μία αυστηρή, ισλαμική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης είναι ένας 24χρονος Ουζμπέκος με το όνομα Αμπου Ροφίκ (ένα αραβικό ψευδώνυμο που σημαίνει πατέρας του Ροφίκ). Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτόν, πέρα από το ότι κινείται με γρήγορους ρυθμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ και πληροφορίες, ώστε να απομακρύνει προσπάθειες παρακολούθησης. Σε οπτικό επίπεδο, σε όποιο βίντεο και φωτογραφία δημοσιεύει στο ίντερνετ, φοράει ένα μαντήλι ή μία κουκούλα για να καλύψει το πρόσωπό του από τη μύτη και κάτω, αφήνοντας ορατά μόνο τα σχιστά, σκούρα μάτια του και τα μακριά, κάπως μπερδεμένα, κατάμαυρα μαλλιά. Μιλάει άπταιστα ρωσικά, με μια ισχνή ουζμπέκα προφορά.
Από όταν ιδρύθηκε, το Μάιο του 2016, η Malhama έχει αναπτυχθεί για να κάνει βιαστικές επιχειρήσεις στη Συρία, αφού έχει συνάψει συμβόλαια να πολεμάει και να παρέχει εκπαίδευση και άλλες συμβουλές για το «πεδίο μάχης», μαζί και με άλλες οργανώσεις όπως η συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, Τζαμπχάτ Φατέχ αλ-Σαμ (παλαιότερα γνωστή ως Nusra Front) και το Ισλαμικό κόμμα του Τουρκιστάν, μία εξτρεμιστική ομάδα από την ανήσυχη επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας. Και παρά τις πρόσφατες αποτυχίες των ανταρτών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του Χαλεπίου, η ζήτηση των υπηρεσιών της Malhama Tactical είναι πιο ισχυρή από ποτέ, όπως δήλωσε ο Αμπου Ροφικ σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων με την Telegram.
Αλλά παράλληλα έχει αρχίσει να σκέφτεται μήπως επεκταθεί η οργάνωση και αλλού. Η οργάνωσή του είναι πρόθυμη να αναλάβει δράση, όπως λέει ο Αμπου Ροφικ, οπουδήποτε οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι καταπιέζονται. Αναφέρει την Κίνα και το Μιανμάρ ως μέρη που θα ωφελούνταν από τη τζιχάντ. Μιλάει επίσης και για ενδεχόμενη επιστροφή της Malhama Tactical στις ρίζες της, ώστε να πολεμήσουν στο Βόρειο Καύκασο εναντίον της Ρωσικής κυβέρνησης.
Το Νοέμβριο, η οργάνωση τοποθέτησε στο Facebook αγγελίες θέσεων εργασίας για εκπαιδευτές με εμπειρία μάχης, ώστε να συμμετάσχουν στην ομάδα. Η διαφήμιση περιέγραφε το πρόγραμμα ως μια «διασκεδαστική και φιλική ομάδα», η οποία ψάχνει για νεοσύλλεκτους που είναι πρόθυμοι να «συμμετέχουν, να αναπτύσσονται και να μαθαίνουν συνεχώς» και να συνεργαστούν με την Τζαμπχάτ Φατέχ αλ-Σαμ. Διευκρίνιζε επίσης ότι οι εκπαιδευτές θα έχουν διάφορα οφέλη όπως, χρόνο για διακοπές και μία φορά την εβδομάδα ρεπό από τη τζιχάντ. Η διατύπωση ταίριαζε περισσότερο σε μία οποιαδήποτε εταιρία, παρά σε μια εξτρεμιστική οργάνωση η οποία πολεμάει σε έναν βάναυσο και αιματηρό πόλεμο. Η Τζιχάντ ήταν διάσημη παγκοσμίως πολύ πριν τη Malhama Tactical, αλλά σπάνια με τόσο επιχειρηματικό πνεύμα.
Παρόλο που η Malhama Tactical είναι η πρώτη ιδιωτική, στρατιωτική και συμβουλευτική εταιρία που δουλεύει εξ’ ολοκλήρου για εξτρεμιστικές οργανώσεις, δε είναι η πρώτη ξένη εταιρία που ενεπλάκη στο συριακό πεδίο μάχης. Ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί περίπου έξι χρόνια και έχει κοστίσει τις ζωές περισσότερων από 40.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Και μέσα στο χάος των οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, έτσι και μονάδες προστασίας του αριστερού κουρδικού κόμματος, αλλά και η Τζαμπχατ Φατεχ αλ-Σαμ συναγωνίζονται για εδάφη και επιρροή. Παράλληλα όμως, η συριακή  εμπροσθοφυλακή έχει επίσης συμφωνίες με στρατιωτικούς εργολάβους, οι οποίοι αγωνίζονται και στις δύο πλευρές του πολέμου.
Η πρώτη εμπλοκή τέτοιου είδους εταιρίας στη Συρία ήταν η Slavonic Corps, μία σχετικά αδύναμη σε ισχύ, καταγεγραμμένη στο Χονγκ Κονγκ εταιρία, που περιελάμβανε πρώην Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι για λίγο δούλεψαν παράλληλα με κυβερνητικές δυνάμεις το 2013, σύμφωνα με μία έκθεση του περιοδικού InterpreterΑλλά γρήγορα έγινε σαφές ότι δεν είχαν την πλήρη υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης. Πρώτα, ο συριακός στρατός έκλεψε τα οχήματά τους, έπειτα οι επιταγές πληρωμής τους δεν έφτασαν ποτέ και τέλος, ένα συριακό ελικόπτερο της πολεμική αεροπορίας συνετρίβη στη νηοπομπή της Slavonic Corps, αφότου πέταγε πολύ χαμηλά και τραυμάτισε έναν μισθοφόρο. Οι άτυχες περιπέτειες τελείωσαν όταν η οργάνωση διαλύθηκε μετά την ήττα της από αντάρτες στην έρημο κοντά στην πόλη Σουκχναχ της νότιας Συρίας τον Οκτώβριο του 2013. Οι μισθοφόροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους τη Μόσχα και αμέσως συνελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ΟΥΑ), για την ανόσια παρέμβασή τους.
Ακολουθώντας την παρέμβαση του ίδιου του Κρεμλίνου στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2015, σχεδόν 1500 Ρώσοι μισθοφόροι έφτασαν από την οργάνωση Βάγκνερ, μία κακόφημη και μυστική ρωσική ιδιωτική, στρατιωτική, συμβουλευτική εταιρία, η οποία στο παρελθόν πολεμούσε στο πλευρό των Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με μια έρευνα του Sky News. Η αποστολή τους ήταν να βοηθήσουν το καθεστώς του Άσαντ και σε αντίθεση με τη Slavonic Corps, η Βάγκνερ απολαμβάνει εκτεταμένη υποστήριξη από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Ντιμίτρι Ούτκιν, ένας πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, φέρεται να είναι ο επικεφαλής. Αν και λίγα είναι γνωστά για τη Βάγκνερ, φαίνεται ότι μιμείται το μοντέλο της Academi, λειτουργώντας ως μια ελίτ μονάδα πεζικού που βασίζεται στη ρωσική κυβέρνηση για υποστήριξη, ακόμα και πετώντας με επίσημο στρατιωτικό αεροσκάφος στην Συρία και εκπαιδεύοντας τα μέλη της σε μια ρωσική βάση ειδικών δυνάμεων στο Μολκίνο, στη νοτιοδυτική Ρωσία. Η Βάγκνερ παραμένει στη Συρία μέχρι και σήμερα.
Την ίδια στιγμή, μια λιτανεία από ρωσόφωνους μαχητές, πολέμησε στο πλευρό των τζιχαντιστών εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την οργάνωση Σουφαν, υπάρχουν τουλάχιστον 4.700 ξένοι μαχητές από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη Συρία, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν. Αυτοί οι μαχητές συνήθως φτάνουν στη Συρία καλύτερα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένο από τους ντόπιους στρατιώτες και με πολύχρονη εμπειρία, καθώς αγωνίζονταν εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης στα βουνά της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν στη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000.
Αυτοί οι σκληροί στη μάχη στρατιώτες κέρδισαν γρήγορα το σεβασμό των ντόπιων μαχητών, οι οποίοι παρατήρησαν ότι οι ρωσόφωνοι είχαν πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τους ντόπιους. Ήρθαν να συμπληρώσουν τα ποσοστά και του Ισλαμικού κράτους και της Τζαμπχατ Φατεχ αλ-Σαμ, αλλά και διάφορες μικρότερες ομάδες, στις οποίες οι ντόπιοι αναφέρονται ως «ινγκχιμάσι» (inghimasi), ένας όρος που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να αναφερθούν σε μαχητές που έχουν βυθιστεί στην εμπροσθοφυλακή του εχθρού για να προκαλέσουν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, χωρίς να έχουν σχέδιο επιστροφής.
Όμως, ενώ πολλοί από τους συμπατριώτες τους έχουν γίνει στρατεύματα πρώτης γραμμής, οι πρώην σοβιετικοί μαχητές της Malhama Tactical επιλέγουν έναν διαφορετικό δρόμο, αποσύροντας τη δική τους ξεχωριστή θέση ανάμεσα στον κόσμο των ιδιωτικών, στρατιωτικών, συμβουλευτικών εταιριών και των ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία. Λειτουργούν ως σύμβουλοι, έμποροι όπλων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ελίτ πολεμιστές.
Η ελίτ της Malhama, κάνει τη διαφορά σε αντίθεση με την προσωπική, στρατιωτική καριέρα του Αμπου Ροφικ. Ο Αμπου Ροφικ, έχει δηλώσει ότι ως νεαρός άντρας πήγε από το Ουζμπεκιστάν στη Ρωσία, όπου εκτός από το ότι δημιούργησε οικογένεια, εντάχθηκε σε μία από τις πιο στρατιωτικές ελίτ μονάδες της ρωσικής κυβέρνησης, μία ομάδα αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, γνωστή ως VDV. Το 2013, ο Αμπου Ροφικ, έφυγε από τη Ρωσία για τη Συρία, όπου αντί να ενταχθεί σε μία παράταξη, όπως κάνουν οι περισσότεροι ξένοι μαχητές, παρέμεινε ανεξάρτητος και μετακινούνταν ανάμεσά τους, πριν ιδρύσει τη Malhama το 2016.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, οι μονάδες της Malhama Tactical, εκπαιδεύονταν στη σκληρή γραμμή των ισλαμικών ομάδων ανταρτών, Αχραρ αλ-Σαμ και Τζαμπχατ αλ-Σαμ, στις αστικές μάχες, ώστε να βοηθήσουν τον αγώνα εναντίον του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι. Σε ένα βίντεο, οι εκπαιδευόμενοι προπονούνται στο να εκκρίνουν πολλαπλές πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες (RPG) και στο να εργάζονται ως ομάδες για να επιτεθούν σε ένα κτήριο. Σε ένα άλλο βίντεο, μία ομάδα δύο αντρών, ελέγχει τα δωμάτια ώστε να είναι άδεια και εξαλείφει τους στόχους χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες και πυροβολισμούς. Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα των εκπαιδευτών της Malhama.
Αυτού του είδους η εκπαίδευση δεν είναι φθηνή. Οι χειροβομβίδες και μόνο που η Malhama χρησιμοποιεί στις εκπαιδευτικές δοκιμές υπολογίζεται ότι στοιχίζουν γύρω στα 800 δολάρια η μία στη μαύρη αγορά- και για αυτό το λόγο οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις για τους περισσότερους αντάρτες και τζιχαντιστές στη Συρία έχουν την τάση να αποτελούνται από λίγα περισσότερα από ακροβατικά και βασικά στοιχεία σκοποβολής. Αλλά για τις οργανώσεις τζιχαντιστών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, η εκπαίδευση της Malhama Tactical, αξίζει τη δαπάνη. Ένας Ευρωπαίος στρατιωτικός, ο οποίος θέλησε να μιλήσει ανώνυμα, αναγνώρισε ότι οι τακτικές δεξιότητες της οργάνωσης παρέχουν σε όποιον εκπαιδεύεται από αυτή ένα σαφές πλεονέκτημα στο συριακό πεδίο μάχης.
Οι εκτελεστές της Malhama Tactical, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ενεργήσει και ως ειδικές δυνάμεις για διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών. Το Σεπτέμβριο του 2016, ενσωματώθηκαν στο Ισλαμικό κόμμα του Τουρκμενιστάν, ώστε να το βοηθήσουν να αποκρούσει μία επίθεση του καθεστώτος του Άσαντ στο νότιο Χαλέπι, σύμφωνα με έναν αντάρτη ακτιβιστή, ο οποίος έχει σχέση με την οργάνωση. Ωστόσο, ο Αμπου Ροφικ υποστηρίζει ότι ο πρωταρχικός ρόλος της ομάδας είναι να εκπαιδεύσει και άλλες οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών στη μάχη, παρά να πολεμάει στην πρώτη γραμμή. Ο Αμπου Ροφικ παραδέχθηκε ότι η Malhama, παράγει επίσης εξοπλισμό για άλλες ομάδες τζιχαντιστών, αν της ζητηθεί. Για παράδειγμα, η Malhama, κατασκευάζει εξαρτήματα για το PKM, ένα εξαιρετικά δημοφιλές πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, ρωσικής κατασκευής. Τα γιλέκα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Χαλέπι στη διάρκεια έντονων μαχών, έχουν γίνει ιδιαίτερα περιζήτητα ανάμεσα στους τζιχαντιστές.
Η Malhama Tactical, παίρνει επίσης στα σοβαρά και την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η οργάνωσης διαφημίζει τις υπηρεσίες της μέσω Facebook, Youtube και Twitter και μέσω της ρωσικής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, αν και ο λογαριασμός της οργάνωσης απαγορεύθηκε. Το προφίλ της οργάνωσης στο Instagram δίνει την εντύπωση ότι έχει φτιαχτεί από έναν μεγάλο κατασκευαστή όπλων. Διαθέτει μια καλλιτεχνική αίσθηση, φιλτραρισμένες φωτογραφίες όπλων και μαχητών, οι οποίες έχουν τραβηχτεί από πολλαπλές γωνίες και στις οποίες προστίθεται το υψηλής ποιότητας λογότυπο της Malhama. Με περισσότερες από 208.160 προβολές στο YouTube, η Malhama έχει μεγάλη επιρροή, σε σύγκριση με το μέγεθός της. Συγκριτικά με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος είναι 50 φορές και μισό χρόνο μεγαλύτερος και έχει 110.000 προβολές στο YouTube. Όλοι, από αντάρτες στη Συρία, μέχρι ουκρανούς στρατιώτες και Ρώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ έχουν σχολιάσει στις δημοσιεύσεις της οργάνωσης.
Οι σελίδες της Malhama στο YouTube και το Facebook, εκθέτουν επίσης δωρεάν online οδηγούς για τζιχαντιστές, στους οποίους αναφέρεται και η αυτοσχέδια κατασκευή χειροβομβίδων, ο καθαρισμός όπλων, η εκκαθάριση δωματίων και η αστικές μάχες, μεταξύ άλλων. Οι εκπαιδευτές της ομάδας οργανώνουν σεμινάρια κατάρτισης σε απευθείας μετάδοση από το ίντερνετ σε θέματα όπως είναι οι πρώτες βοήθειες στο πεδίο μάχης, η χρήση όπλων όπως το RPG-7, κώδικες επικοινωνίας με τα χέρια κατά τη διάρκεια της μάχης και εισηγήσεις για το πώς οργανώνονται οι ενέδρες. Όλα αυτά αν η πρόσωπο με πρόσωπο παροχή συμβουλών δεν είναι δυνατή.
Παρόλο που η Malhama Tactical χρεώνει για τις υπηρεσίες της, ο Αμπου Ροφικ επιμένει ότι δεν είναι μισθοφόρος. Υποστηρίζει ότι το κίνητρο της ομάδας του ξεπερνάει τα χρήματα. «Ο στόχος μας είναι διαφορετικός. Παλεύουμε για μια ιδέα».
«θα δούμε πολλά περισσότερα από αυτή τη δραστηριότητα στις δεκαετίες που έρχονται», δήλωσε ο Σον ΜακΦειτ (Sean McFate), αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας και συγγραφέας του βιβλίου «Η σύγχρονη μισθοφορία», ενός βιβλίου για τους ιδιωτικούς στρατούς. Για τον ΜακΦειτ, η ανάπτυξη της Malhama Tactical είναι ένα φυσικό παρακλάδι του παρατεταμένου συριακού πολέμου, αλλά το μείγμα της οργάνωσης από εξτρεμιστές ιδεολόγους με την ιδιωτικοποίηση του πολέμου είναι μία μοναδική και ανησυχητική τάση. «Μια ομάδα τζιχαντιστών που κάνει κάτι τέτοιο είναι κάτι τελείως καινούργιο, αν μιλάμε για σκληροπυρηνικούς ιδεολόγους, οι οποίοι πληρώνουν (για στρατιωτική εκπαίδευση), και άρα αυτό είναι ένα ορόσημο του σύγχρονου πολέμου», δήλωσε ο ΜακΦειτ.
Η ηγεσία του Αμπου Ροφικ του έχει επιφέρει ανεπιθύμητη προσοχή από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία τον βλέπει ως μία τεράστια τρομοκρατική απειλή. Στις 7 Φεβρουαρίου, ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν το διαμέρισμα του Ροφικ, στην Ιντλιμπ, σκοτώνοντας τη γυναίκα του, το βρέφος γιο του και πολλούς  άλλους άμαχους πολίτες. Παρά τις αρχικές αναφορές για το αντίθετο, μια τοπική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχασαν εντελώς τον Ροφικ. Είχε βγει από το διαμέρισμα, μόλις λίγα λεπτά πριν την επίθεση για να βοηθήσει θύματα από άλλους κοντινούς βομβαρδισμούς.
Σε κάθε περίπτωση η μορφή εταιρίας του Ροφικ, είχε ήδη σημαντική επιρροή στις μάχες της βόρειας Συρίας και θα μπορούσε σύντομα να εμπνεύσει οργανώσεις-μιμητές και εκτός Μέσης Ανατολής. Ακόμα και αν ο Αμπου Ροφικ σκοτωθεί και η Malhama Tactical διαλυθεί, έχει ήδη αλλάξει δραστικά τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ και ίσως μέχρι και το μέλλον του παγκόσμιου, στρατιωτικού, βιομηχανικού συμπλέγματος.
Πηγή: Foreign Policy
Mετάφραση: Συντακτική του Nonaligned

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου