Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Αποσύνθεση - Ο Γκάμπριελ καθιστά υπεύθυνο τον Σόιμπλε για ότι συμβεί στην Ευρωζώνη

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιπαραθέσεων έχει βρεθεί στη Γερμανία το δημοσίευμα της Handelsblatt, που αποκάλυψε την επιστολή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ασκεί σφοδρή κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση που κρατά απέναντι στην Ελλάδα, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις...


Το Βερολίνο, έμμεσα, επιβεβαίωσε την εν λόγω επιστολή, ενώ ο Γκάμπριελ, που πρόσφατα μεταπήδησε κατ’ επιλογή του από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, επανήλθε στο θέμα καθιστώντας υπεύθυνο τον Σόιμπλε για ενδεχόμενη...

διάλυση της ευρωζώνης. Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως γράφει το Spiegel, υπεραμύνθηκε των θέσεών του και απέρριψε τις κατηγορίες για σκληρές απαιτήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. 


Σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Ζαρμπρίκεν o Σόιμπλε υποστήριξε πως είναι «πολύ γενναιόδωρος» και πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες. «Αν εφαρμόσει η Ελλάδα το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε θα σημειώσει πρόοδο», ανέφερε και συμπλήρωσε: «δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στη μη τήρηση συμφωνιών και κανόνων». Παράλληλα από το περιβάλλον του Σόιμπλε διαρρέουν πως η τρέχουσα αξιολόγηση ενδεχομένως να μην έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κλείσει η αξιολόγηση εντός Φεβρουαρίου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίν Κάλβεϊ, σε ερώτημα σχετικά με την επιστολή Γκάμπριελ, απάντησε ότι «δεν σχολιάζουμε τέτοιες ενδοκυβερνητικές διαδικασίες». Ανεξάρτητα από τις επιστολές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Ναντίν Κάλβεϊ επισήμανε πως «στη γερμανική κυβέρνηση επικρατεί ομοφωνία ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης». Αυτόν τον στόχο «υπηρετεί» το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. 

Ο Γκάμπριελ στην επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διαδραματίσει έναν «πιο εποικοδομητικό ρόλο» στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη συνεννόηση με το ΔΝΤ. Εκτός αυτού, θα πρέπει να είχε επιδείξει περισσότερη κατανόηση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Επανερχόμενος στο ζήτημα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που παρέδωσε στον Μάρτιν Σουλτς την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και το χρίσμα του κόμματος για την καγκελαρία στις επερχόμενες εκλογές, σημείωσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρέπει να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη, καθιστώντας τον έμμεσα υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στη ζώνη του ευρώ. «Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ενωμένη. Είναι κάτι που περιμένω από τον υπουργό Οικονομικών και είμαι σίγουρος πως θα το κάνει» ανέφερε ο Γκάμπριελ από την Νέα Υόρκη στη διάρκεια επίσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη. Εκτός όμως από την κριτική του Γκάμπριελ, υπήρξαν και άλλες σοσιαλδημοκρατικές αντιδράσεις για τη στάση του Σόιμπλε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Αντρέας Άουντρετς, επισήμανε ότι το υπουργείο θεωρεί την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο στην Ευρώπη» και ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη». Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι «μια οικονομία που επενδύει». Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Άουντρετς, έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική, μια φιλική ως προς την ανάπτυξη και προπαντός μια βιώσιμη προοπτική σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη». Πάντως, ο Άουντρετς απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της Deutsche Welle αν με τη στάση του ο κ. Σόιμπλε υπηρετεί αυτούς τους στόχους. 

Σε αυτό το σημείο του μπρίφινγκ παρενέβη - μάλλον επειδή η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το πρόσωπο του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Φίσερ. Ενώ εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον ολόκληρης της κυβέρνησης για μια σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι η Ελλάδα κατέβαλε τα τελευταία χρόνια εντατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, τις οποίες αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε. Κοινός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ορθοποδήσει οικονομικά», είπε ο Φίσερ για να προσθέσει ότι «αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μόνον αν Ελλάδα καταβάλει τις ανάλογες προσπάθειες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου