Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η σύγκρουση είναι ισχυρή... Είναι πρωτοφανής... Και θα είναι μέχρις εσχάτων...

Ας ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα λοιπόν, διότι δημοσιεύονται διάφορα φαιδρά που μοστράρονται ως "αναλύσεις" και φυσικά οι άκριτες αναδημοσιεύσεις τους, συνιστούν πρώτης τάξεως απερισκεψία...

Στις ΗΠΑ, η κορυφαία σύγκρουση ισχυρών και αντιτιθέμενων συμφερόντων μόλις ξεκινά, και η έκβασή της είναι εξαιρετικά αβέβαιη.
Πρόκειται για σύγκρουση που διαπερνά ολόκληρη τη δομή της εξουσίας... Για σύγκρουση που διαχέεται στο σύνολο των μηχανισμών... Για σύγκρουση που αγκαλιάζει το σύνολο των κλιμακίων. Απο τις υπηρεσίες πληροφοριών, μέχρι ακόμη και το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Καλό είναι λοιπόν τα γεγονότα να προσεγγίζονται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και εγκράτεια, και κυρίως είναι φρόνιμο να είναι πάντα διακριτή η θέση των προθέσεων και όλα όσα σχετίζονται με την απόπειρα δημιουργίας ακόμη και επικίνδυνων... Ακόμη και μη αναστρέψιμων τετελεσμένων.
Η μεγάλη γεωστρατηγική σύγκρουση συντελείται στην Ευρώπη, με την αμερικανική στρατηγική διαχείριση να μην εμφανίζεται ενιαία, και η...
πολιτική προσέγγιση του όλου ζητήματος συχνότατα εμφανίζεται να ανταγωνίζεται την επιχειρησιακή στο επίπεδο των μηχανισμών, στο επίπεδο των πρωτοβουλιών και των χειρισμών τους.
Το ΝΑΤΟ για παράδειγμα αυτή τη στιγμή δίνει την εντύπωση πως αποστασιοποιείται από τον πυρήνα των προεδρικών διακηρύξεων, κλιμακώνοντας τον ψυχροπολεμικό του προσανατολισμό, και αυτό φυσικά με ταυτότητα αμερικανικής εμπλοκής. Είναι χαρακτηριστικό οτι σήμερα μολις παραδόθηκαν Αμερικανικά ελικόπτερα στη Γερμανία, στα πλαίσια της ενίσχυσης του "αντιρωσικου" αισθήματος ασφάλειας.
Στο δεύτερο πεδίο της γεωστρατηγικής ανασύνταξης, στη Μέση Ανατολή δηλαδή, αν κρίνει κανείς από τη βεβιασμένη επισκεψη του Μαικ Πομπέο στην Τουρκία (με την ιδιότητα του προϊσταμένου της CIA), φαίνεται πως είναι εμφανέστερη η συνύπαρξη αντιφατικών προσεγγίσεων στην πράξη.
Την ίδια στιγμή πίσω από τις κλειστές πόρτες και μέσα από ελεγχόμενη διαρροή πληροφοριών, πολυπρόσωπης προέλευσης και σκοπιμότητας, αυτό που διαφαίνεται είναι η κλιμάκωση αντιπαραθέσεων, η κρίση εμπιστοσύνης, ο σκεπτικισμός αναφορικά με επιλογές...
Ολα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι στα πλαίσια αυτής της αντιπαράθεσης, ούτε τα όρια είναι αποσαφηνισμένα, ούτε φυσικά και οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν θα είναι "καθαροί".
Κυρίως όμως αυτό μένει να καταδειχτεί, είναι το εύρος των όποιων τετελεσμένων θα σηματοδοτήσουν εν τέλει τη φυσιογνωμία στην έκβαση αυτού του ιδιότυπου μπρα ντε φερ, για τη γεωπολιτική της Ευρασίας.
Καλό είναι λοιπόν να κρατάμε μικρό καλάθι, χωρίς βιαστικές εκτιμήσεις... Χωρίς απερίσκεπτους πανηγυρισμούς... Και κυρίως χωρίς μονομέρεια στην αξιολόγηση αποσπασματικών γεγονότων.
Η σύγκρουση είναι ισχυρή... Ειναι πρωτοφανής... Και θα είναι μέχρις εσχάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου