Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Για τρίτη φορά σε τρεις μήνες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ στην Άγκυρα - Τι διακυβεύεται για την Τουρκία;

Μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα του αρχηγού της CIA την προηγούμενη εβδομάδα, χθες ήταν η σειρά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ Τζίτζεφ Ντάνφορντ να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα.  Ήταν η τρίτη επίσκεψη του Ντάνφορντ, μετά τις επισκέψεις του Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου...


του Γιουνγκιόρ Μενγκί, Εφημερίδα Βατάν

Στις προηγούμενες επισκέψεις δεν υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το θέμα της παρεμπόδισης του «κουρδικού διαδρόμου» που θέλει να δημιουργήσει το ΡΚΚ στη βόρεια Συρία, και για...
το θέμα της επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην Αλ Μπαμπ, όπου έχει πολλούς νεκρούς. Το αντίθετο, έκαναν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις ότι «θα αυξήσουν την υποστήριξη στο PYD-PKK», και όντως, τελικά εξόπλισαν τους Κούρδους με αντιαεροπορικά και τεθωρακισμένα οχήματα.


Την ίδια περίοδο εμείς είχαμε πολλούς νεκρούς στην Αλ Μπαμπ τα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και σκότωσαν στρατιώτες μας και οι ΗΠΑ τήρησαν σιγήν ιχθύος. Όμως αυτά τα πήγαιν’ έλα έλυσαν ή θα λύσουν κάποιο πρόβλημα της Τουρκίας;


Η Ράκκα τι και πόσο θα μας στοιχίσει;

Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουρτουλμούς ενώ είχαν δηλώσει ότι «αφού καταληφθεί η Αλ Μπαμπ, οι ΤΕΔ θα αποχωρήσουν», μετά τη επίσκεψη του αρχηγού της CİA στην Άγκυρα, άλλαξαν ρητορική και απόφαση.
Την περίοδο αυτή λέγεται ότι ο ISIS έχει αποδυναμωθεί, ενώ τα δυτικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο στρατός της Συρίας και οι μαχητές του PYD βρίσκονται κοντά στην Αλ Μπαμπ και ότι ο στρατός του Άσαντ κατέλαβε ορισμένες περιοχές εκεί.
Εν τω μεταξύ, ενώ έχει η κατάσταση και ενώ δεν είναι γνωστό πόσους νεκρούς ακόμα θα δώσουμε μέχρι την πλήρη εκκαθάριση της Αλ Μπαμπ, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Άσαντ και το PYD.


Η Τουρκία τώρα δηλώνει ότι μετά την Αλ Μπαμπ θα κάνει επιχείρηση εναντίον της Ιεράπολης/Μένπετζ και ότι «δεν θα δεχτεί την παρουσία του PKK-PYD εκεί».

Οι ΗΠΑ θα δεχτούν άραγε να κινηθούν μαζί με την Τουρκία εναντίον του PYD-PKK, το οποίο δηλώνουν ότι είναι «ο καλύτερος σύμμαχός τους στη Μέση Ανατολή»;
Οι ΗΠΑ θέλουν και την Τουρκία να συμμετέχει στην επιχείρηση εναντίον της Ράκκα. Όμως κανείς δεν ξέρει πώς και από ποιους θα διοικείται η Ράκκα την επόμενη μέρα, αν συμμετέχει στην επιχείρηση και η Τουρκία, η οποία ήδη έχει δώσει πολλούς νεκρούς στον πόλεμο εναντίον του ISIS και αναμένεται να δώσει και άλλους.
Τελικά, τι έχει να κερδίσει η Τουρκία, αν οι επιχειρήσεις επεκταθούν σε μια τόσο μεγάλη περιοχή;


Οι πρόσφυγες και η ζώνη ασφαλείας!

Ο Υπουργός Άμυνας Ισίκ, είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν τελικά στη Ράκκα». Όμως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι πολιτική θα ακολουθήσουν και τα σχέδια που έχουν για την Ιεράπολη/Μένπετζ και τη Ράκκα, και ποιο ρόλο θα παίξουν σ’ αυτά οι Κούρδοι του PYD. Επί πλέον, το αίτημα για δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους Σύρους πρόσφυγες δεν έχει γίνει ακόμα πράξη. Ενώ αν το ήθελαν οι ΗΠΑ, θα είχε γίνει πράξη εδώ και καιρό.


Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϋλού ανακοίνωσε ότι «ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει τα 3 εκατ. 550 χιλιάδες και είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 17 νομών μας».

Στους περισσότερους από τους πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας, έχει δοθεί δικαίωμα υπηκοότητας, ενώ οι Σύροι φοιτητές μπορούν να φοιτήσουν δωρεάν και χωρίς εξετάσεις στα τουρκικά πανεπιστήμια «ενώ οι Τούρκοι φοιτητές πληρώνουν και μπαίνουν με εξετάσεις». Το ίδιο ισχύει για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου