Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times

Για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο ο Βόλφγκανγκ Μινχάου σε άρθρο του στους Financial Times, εκτιμώντας πως το Βερολίνο είναι σχεδόν απίθανο να αποδεχθεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...


Ο Μίνχαου σημειώνει πως μια από τις αιτίες για την λάθος πορείας της Ευρώπης είναι η αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια, κάτι που σύμφωνα με το αρθρογράφο έκανε το ΔΝΤ διαπιστώνοντας τη μη...
βιωσιμότητα του χρέους. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αλήθεια του ΔΝΤ «σόκαρε» τους ευρωπαίους που ήθελαν να διατηρήσουν το «παραμύθι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «για λίγο ακόμη». Το Ταμείο, γράφει, δικαίως ζητάει τη μείωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. «Αλλά η Γερμανία δεν πρόκειται να το αποδεχθεί», αναφέρει, εκτιμώντας μάλιστα πως μετά τις εκλογές οι Γερμανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς στη Βουλή αναμένεται να μπουν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αμφότεροι τάσσονται υπέρ ενός Grexit, ενώ τo AfD επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και για τη Γερμανία. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Μινχάου συμπληρώνει πως όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει τους αντιπροσώπους της στο ΔΣ του Ταμείου τότε το κλίμα θα καταστεί ακόμη πιο εχθρικό. «Θεωρώ πως το ΔΝΤ τελικά θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνοντας του ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση με τον δικό τους τρόπο», σημειώνει. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται στα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. 

«Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει μια τέτοια δέσμευση, πάνω στην οποία ωστόσο στηρίχθηκε και η βιωσιμότητα του χρέους […] Αν η Γερμανία ήθελε να περάσει μέτρα ανακούφισης θα μπορούσε να γίνει καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» υπό την Α. Μέρκελ ελέγχει σήμερα το 80% του κοινοβουλίου». «Η ελληνική κρίση είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αποτυχίας να ειπωθεί η αλήθεια. Η συμμετοχή της Ιταλίας σε μια νομισματική ένωση με την Γερμανία είναι επίσης μη βιώσιμη. 

Ωστόσο κανένας Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε μια αξιόπιστη κριτική για τον τρόπο διακυβέρνησης αυτού του συστήματος», καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου