Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Το πρώτο «μπρα ντε φερ» Τραμπ - Πούτιν, «πόλεμος» για την Κριμαία

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί - και όχι αυθαίρετα - προέβλεπαν μια στενή, έως και φιλική, συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν... 
Οι «αποθεωτικές» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τον Ρώσο ομόλογό του, τα επίσης θερμά σχόλια του Πούτιν για τον Τραμπ αλλά και οι καταγγελίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως...
η Μόσχα στήριξε με κυβερνοεπιθέσεις το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποτελούσαν σημαντικές ενδείξεις για μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτές οι εκτιμήσεις ωστόσο διαψεύδονται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ουκρανικό ζήτημα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία. Υπενθυμίζεται πως η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης που ξέσπασε με την βίαιη ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο.
Σημειώνεται πως λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, καθώς φέρεται να είχε στενές υπόγειες σχέσεις με τη Μόσχα. Μάλιστα νέες πληροφορίες, που δημοσιεύουν οι New York Times, αναφέρουν πως και άλλοι συνεργάτες του Τραμπ είχαν συστηματικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι αναμένει από την ρωσική κυβέρνηση να αποκλιμακώσει την βία στην Ουκρανία και να επιστρέψει την Κριμαία» τόνισε  ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Παράλληλα προσδοκά και επιθυμεί την συνεννόηση με την Ρωσία» προσέθεσε.
Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. «Η Ρωσία δεν επιστρέφει εδάφη της. Η Κριμαία είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου