Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Νέα πρόκληση Άγκυρας - Έβγαλε το CESME για έρευνες στο Αιγαίο

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος TCG CESME έστειλε η Άγκυρα για έρευνες στο Αιγαίο επιλέγοντας νέα μέθοδο για να προκαλέσει την χώρα μας αφού διαπίστωσε ότι η τεχνική των ψευδών «επεισοδίων» που μετέδιδαν συνεχώς τα τουρκικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε τα.. επιθυμητά «αποτελέσματα»...


Σύμφωνα με πληροφορίες το TCG CESME συνοδεύεται από μονάδα επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού (TDK) σε διεθνή ύδατα ενώ μια...

Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους.


Όπως έγινε γνωστό το TCG CESME θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα από τις 9 Φεβρουαρίου σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε. Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα αποσκοπεί να θέσει επί τάπητος τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Φαίνεται ότι μετά αποτυχημένα στημένα επεισόδια με «καταδιώξεις» σκαφών του ΛΣ, σειρά έχει κάτι πιο «δραστικό» με αποτέλεσμα να απαιτείται εγρήγορση από ελληνικής πλευράς, καθόσον οι περιοχές έρευνας του TCG CESME βρίσκονται εντός ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.. Ειδικότερα σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, οι περιοχές που θα πλέυσει το τουρκικο ερευνητικό σκάφος βρίσκονται στην καρδιά του Αιγαίου ενώ με σχετική ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία απαιτεί την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο. 

Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε ως απάντηση σε ελληνική ανακοίνωση – ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α0253/17 με την οποία δεσμεύονται περιοχές ασκήσεων από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 28 Απριλίου για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, μέσα στο Αιγαίο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις ενώ η Τουρκία απάντησε δεσμεύοντας περιοχή ερευνών στο Αιγαίο Υπενιυμίζεται οτι την Τετάρτη, "διέρευσαν" πληροφορίες για τουρκικές ακταιωρούς που αγκυροβόλησαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και σε απόσταση ενός μιλίου από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα τουρκικών πλωτών μέσων, τα οποία ορισμένες φορές εισέρχονται και εξέρχονται στα χωρικά μας ύδατα χωρίς όμως να έχει παρατηρηθεί κάποιο περιστατικό που να «ξεφεύγει από το μέσο όρο». 

Επιπλέον οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι κυβερνήτες των σκαφών του ΛΣ δεν ανέφεραν κανένα συμβάν ή επεισόδιο που να αντιστοιχεί στα δημοσιεύματα-μυθεύματα τουρκικών ΜΜΕ των προηγούμενων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου