Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Παίζουν με τη φωτιά στα Ίμια οι Τούρκοι: Ισχυρίστηκαν ότι κατέπεσε στην περιοχή ελικόπτερό τους (βίντεο)

Οι Τούρκοι στήνουν ξανά σκηνικό έντασης στα Ιμια, εκεί όπου ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής φέρεται να πραγματοποιούσε χαμηλές πτήσεις...



Αρχικά οι πληροφορίες από τουρκικές ιστοσελίδες που προφανώς έχουν σχέσεις με ύποπτα τουρκικά κέντρα ανέφεραν ένα καραμπινάτο ψέμα για να...
δημιουργήσουν κακές εντυπώσεις για την Ελλάδα, ότι ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής κατέπεσε στην περιοχή κοντά στα Ιμια. Ωστόσο, λίγο αργότερα ανασκεύασαν, αναφέροντας ότι το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλές πτήσεις επάνω απο τις ελληνικές βραχονησίδες. Στις αρχικές αναφορές τους, το ελικόπτερο τη τουρκικής ακτοφυλακής έχασε ύψος και συνετρίβη στην θάλασσα. Όμως, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη, όπως διαβεβαίωναν απο την πρώτη στιγμή το Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού Υπ. Άμυνας όσο και του Λιμενικού. Σύμφωνα με όσα επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, «το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά», με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για «δύο εξορμήσεις». 

Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ακόμη ότι «μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθύσαν από την Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών». Οπως μεταδίδει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή κοντά στα Ίμια και παρέμεινε στην περιοχή για περίπου πέντε λεπτά. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέσα σε μία μόλις ημέρα οι Τούρκοι παραβίασαν τρεις φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τουρκικά σκάφη να εισβάλλουν στη χώρα μας κοντά στα Ίμια και να αρνούνται να αποχωρήσουν. Τα τουρκικά ΜΜΕ, σε καθημερινή πλέον βάση, επιδίδονται στην τακτική της προπαγάνδας με συνεχή δημοσιεύματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το εσωτερικό ακροατήριο του Ερντογάν και παράλληλα να συντηρήσουν το ζήτημα των αμφισβητήσεων ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η Αθήνα δηλώνει ότι δεν θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας στο Αιγαίο, αλλά είναι προετοιμασμένη Ενώ σημειώθηκε και χθες, Τετάρτη, νέα παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο Πέλαγος, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν θα μπει σε διαδικασία τεχνητής έντασης με την Άγκυρα. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, 2 τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, οπλισμένα και πετώντας σε σχηματισμό, παραβίασαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. 


Έγινε γνωστό ότι δεν σημειώθηκαν εμπλοκές, και ότι τα τουρκικά αεροσκάφη  αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε ότι η Αθήνα δεν θα εμπλακεί στο παιχνίδι της Άγκυρας, και ότι «απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα  η Ελλάδα προτάσσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». «Δεν ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε και προετοιμασμένοι».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου