Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Εστω και με καθυστέρηση ο Αναστασιάδης και η Ε.Ε ανακαλύπτουν αυτά για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει όταν όλοι πανηγύριζαν

Κυπριακό: Επιστολή Αναστασιάδη στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. για τις απαιτήσεις της Άγκυρας...


Αντίδραση από την ίδια την Ε. Ε. για τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας να ισχύσουν, μετά τη λύση του Κυπριακού και για...

τους Τούρκους πολίτες, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, ζητά ο πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και προς όλους τους θεσμικούς φορείς της Ένωσης.

Την επιστολή, για την οποία έγραψε η εφημερίδα "Αλήθεια", επιβεβαίωσε απόψε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "MEGAONE", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε πως, όπως προκύπτει από τις επαφές του προέδρου Αναστασιάδη στην Μάλτα, οι απαιτήσεις της Τουρκίας "δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στην επιστολή του ο Κύπριος πρόεδρος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η τουρκική απαίτηση είναι σημαντική "και δυνατόν να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της". Ως εκ τούτου, προσθέτει απαιτείται να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση, καθώς πρόκειται για μία απαίτηση, "που εάν υλοποιηθεί αποδίδει στην Τουρκία καθεστώς πάνω από αυτό που έχει σήμερα ως υποψήφια χώρα και στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με άνοιγμα της πίσω πόρτας της Ε.Ε. για την Τουρκία".

Δείτε στο παρακάτω μικρό απόσπασμα όλα αυτά για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει...

  

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται σε πιθανές επιπτώσεις από κάθε μία ξεχωριστά από τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε.

Ειδικότερα: στην ελευθερία διακίνησης προσώπων περιλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Όπως παρατηρεί το δικαίωμα αυτό "ανοίγει το δρόμο για απόκτηση μόνιμης κατοικίας σε Τούρκους πολίτες, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις σε μία ενωμένη Κύπρο και τον δημογραφικό της χαρακτήρα. Και βεβαίως αφού η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ και στο μέλλον θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλη την Ε.Ε.".

Σε ότι αφορά την ελευθερία διακίνησης αγαθών πρόκειται για θέμα που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Η Τουρκία ζητά τα προϊόντα της να αποκτήσουν αυτό το καθεστώς, το οποίο είναι πέραν εκείνου που ορίζεται στη συμφωνία για την Τελωνειακή της ένωση, (την οποία δεν έχει εφαρμόσει για την Κύπρο). Η Τουρκία απαιτεί επέκταση αυτού του δικαιώματος και για τα γεωργικά της προϊόντα μετά τη λύση. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της τουρκικής γεωργικής παραγωγής και εν γένει της τουρκικής οικονομίας ως προς την κυπριακή, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον, όπως τονίζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης .

Για τις ελευθερίες διακίνησης υπηρεσιών και κεφαλαίων, η Τουρκία ζητά την απόκτησή τους χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτές οι απαιτήσεις, επισημαίνει ο Κύπριος πρόεδρος , δημιουργούν απρόβλεπτες επιπτώσεις για την Κύπρο, την ΕΕ και τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Το γεγονός αυτό προκαθορίζει και σημαντικό μέρος των συζητήσεων για τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, σε ότι αφορά την πιθανή αναβάθμιση της Τελωνειακής της ένωσης, οι οποίες είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

"Οι τουρκικές απαιτήσεις δημιουργούν προηγούμενο, το οποίο είναι εκτός των Συνθηκών της ΕΕ και προκαταλαμβάνει τις σχέσεις με τρίτες χώρες", τονίζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος ζητά τη στήριξη της Ε.Ε., "αφού δεν αφορά μόνο την Κύπρο και το μέλλον της, αλλά την ίδια την Ε.Ε. και τις σχέσεις της με τρίτες χώρες.



on alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου