Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η Μολδαβία θα κάνει δημοψήφισμα για «γεωπολιτικό προσανατολισμό»

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ντοντόν, δήλωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί  δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες θα επιλέξουν τον «γεωπολιτικό προσανατολισμό» της χώρας...

 

Αυτό αναφέρει  η Deutsche Welle στη ρωσική της έκδοση, που φιλοξενεί συνέντευξη του Ντοντόν,  μετά από την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.

«Όταν υπεγράφη η συμφωνία (σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση) οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις των εταίρων μας για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλες, αλλά, οι...
Μολδαβοί περιμένουν ακόμη κάποια βελτίωση. Έχουν περάσει δύο χρόνια και έχουμε δει ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί», είπε ο Ντοντόν  στα μέσα ενημέρωσης.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ αντί να βοηθήσει τους πολίτες , βοήθησε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση και πολύ συχνά αυτή η βοήθεια εκφραζόταν ως γεωπολιτική. Η μολδαβική κυβέρνηση έκλεψε τα χρήματα και δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποιότητα ζωής. 

«Υπό το πρόσχημα των ευρωπαϊκών αξιών, η ΕΕ εκβίαζε τους Μολδαβούς πολιτικούς που τους έλεγε ότι εάν δεν δεχθούν τη Δύση να βοηθήσει, θα έρθουν τα ρωσικά άρματα μάχης, οι σοσιαλιστές και ο Πούτιν», είπε ο Ντοντόν.

«Για αυτό ένοχη ήταν η πρώην κυβέρνηση της Μολδαβίας. Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Η συμφωνία με την ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσει ώστε να μην συμβαίνουν στη χώρα παρόμοια προβλήματα. Κι όμως έγιναν… ο πρόεδρος δε έχει την εξουσία να καταγγείλει (τη συμφωνία). Αυτή  η διαδικασία πρέπει να κινηθεί μέσα από το Κοινοβούλιο, εάν υπάρξει μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές ή εάν ο λαός αποφασίσει (με δημοψήφισμα).

Και εάν ο λαός αποφασίσει, ο πρόεδρος δεν μπορεί να  τον εμποδίσει», είπε ο Ντοντόν. 
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έφεραν στο προσκήνιο για μια υπογραφή συμφωνίας με την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, ο πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε «νομίζω ότι δεν θα υπογραφεί σύντομα. Κάτι τέτοιο θα ήταν σε αντίθεση με τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Πιστεύω ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για επιλογή του προσανατολισμού της χώρας».

1 σχόλιο:

  1. Οοομορφααα...ΓΑΤΑ ο βλαδιμηρος: Σειρα μετα το εναμενομενο δημοψηφισμα αλα κριμαια στην βεσσαραβια που θα βγαζει πανω απο 70% ενωση με τη μαμα ρωσια, θαχει η Οδυσσος, με καποια "ψιλοεμπλοκη" των νεοναζι του τριτου τομεα με τους εναπομειναντες εκει μειονοτικους πληθυσμους , κατοπιν θα γινει μαζικη εξεγερση των μειονοτικων σε στυλ ντονμπας που θα συνοδευτει με επεμβαση των ρωσσοφωνων της κριμαιας για την προστασια τους , οποτε με ολα αυτα θα τραβηξει και μια ενσωματωση ολων των παραπανω στην ρωσικη Ομοσπονδια ο Πουτιν ...και παει περιπατο η προσβαση της ουκρανιας στη μαυρη θαλασσαααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή