Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Χάθηκαν απόρρητοι φάκελοι σχεδίων πολεμικής εμπλοκής

Νέο μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που κυριολεκτικά κλυδωνίζονται μετά το αποτυχών πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις του ίδιου του τουρκικού τύπου απόρρητοι φάκελοι, (Gizli ibareti Muhabere Zarfı), χάθηκαν με… «άγνωστο» τρόπο με συνέπεια να ακυρωθούν όπως αναφέρεται ορισμένες εντολές...

savas-durumlarinda-acilmasi-gereken-gizli-ibareli-zarflar-kayip--8538620

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφοριες, το Επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας σε συνεργασία με την ΜΙΤ είχε επιστρατεύσει εδώ και χρόνια, (αναφέρεται ότι το σχέδιο αυτό είχε εφαρμοστεί ήδη από...

την πρώτη κρίση του Κυπριακού το 1963), τουρκικά εμπορικά πλοία στα οποία είχαν εμπιστευτεί απόρρητους φακέλους πολεμικής εμπλοκής στη περίπτωση κάποιας σύρραξης στο Αιγαίο και όχι μόνο. 


Τα εμπορικά αυτά πλοία ήταν στη ουσία καμουφλαρισμένα πλοία του πολεμικού ναυτικού, που θα είχαν ενεργό ρόλο στην περίπτωση σύγκρουσης βοηθώντας βάσει απόρρητων σχεδίων με πληροφορίες και όχι μόνο τον τουρκικό στόλο. 

Τα λεπτομερή αυτά σχέδια πολεμικής εμπλοκής που περιείχαν αυτοί οι φάκελοι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 9622 απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 ακυρώνονται και ο λόγος για την ακύρωση αυτή ήταν ότι μέρος των απορρήτων φακέλων χάθηκαν με μυστηριώδη τρόπο. 

Να σημειωθεί ότι στους φάκελους αυτούς που είχαν παραδοθεί σε ειδικά εκπαιδευμένους καπετάνιους τουρκικών εμπορικών πλοίων, περιείχαν στοιχεία για την διάταξη του τουρκικού στόλου και τις κωδικές κινήσεις σε πρόπτωση πολεμικής σύρραξης. Για το γεγονός αυτό και παρά την ακύρωση των σχεδίων αυτών, η απώλεια αυτών των φακέλων θεωρείται άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου