Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ (για κυβέρνηση τεχνοκρατών) ο Στουρνάρας με την Ντόρα...

Με αντιστρόφως ανάλογη ταχύτητα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προχωρούν οι πολιτικές εξελίξεις και αναπτύσσονται τα σενάρια που περιλαμβάνουν από εκλογές και δημοψήφισμα έως τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών...



Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μάλιστα το σχέδιο για μια τέτοια κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες των δανειστών, αποτελεί αντικείμενο πολλαπλών διεργασιών οι οποίες...
έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και συνάντηση εφ' όλης της ύλης την οποία είχαν η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φέρεται ως ένα από τα κατ΄εξοχήν υποστηριζόμενα, στο παρασκήνιο, πρόσωπα για τη θέση του επικεφαλής ενός μεταβατικού σχήματος, στα πρότυπα της κυβέρνησης Παπαδήμου το 2011-2012, όταν οδηγήθηκε σε πολιτική κατάρρευση το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. 


Ο κ. Στουρνάρας είχε την εμπιστοσύνη των δανειστών από την περίοδο που ήταν ακόμη πρόεδρος του ΙΟΒΕ, πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου. Έκτοτε, λειτουργούσε ως η «φωνή» τους κάτι που επισφραγίστηκε με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, τη μεταπήδησή του το 2014 στη Τράπεζα της Ελλάδος και την πολιτική «νομιμοποίησή» του από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη, κατά τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί όπου ο κ. Στουρνάρας δέχεται τους υψηλούς προσκεκλημένους τους. Στη διάρκεια του γεύματος, αφού έκαναν ανασκόπηση των εξελίξεων, πέρασαν στο «ψητό» δηλαδή στη συζήτηση για το σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης προκειμένου να διαχειριστεί τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Η κυβέρνηση αυτή υπό τον κ. Στουρνάρα, με βάση όσα φέρονται να συζήτησαν, θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ταχεία ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη σταδιακή εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας για την κάλυψη των αναγκών της έως τον Ιούνιο. 

Το ενδιαφέρον της συζήτησης και του σχεδίου αυτού είναι ότι δεν περιλαμβάνει ενδιαμέσως εκλογές. Επομένως τυχόν υλοποίηση του σεναρίου θα σήμαινε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον παρόντα συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και αντικατάσταση του κ. Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού. Στις διεργασίες που συντελούνται ωστόσο προβάλλεται και ένας ισχυρός αντίποδας για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών ώστε να είναι νωπή η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και να μην διαθέτει το ΣΥΡΙΖΑ το κοινοβουλευτικό πλεονέκτημα του πρώτου κόμματος. Γι αυτό και δημιουργείται εκ των πραγμάτων το ερώτημα αν η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Στουρνάρα έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της ΝΔ ή με προσωπική της πρωτοβουλία. 

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημα για εκλογές και κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή (με αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης) την Τετάρτη, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες ύστερα από το γεύμα της Ντ. Μπακογιάννη με τον Γ. Στουρνάρα. Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις ευθυγράμμισής τους, υπέρ της προσφυγής σε κάλπες τάχθηκαν την ίδια ημέρα επίσης, κατηγορηματικώ τω τρόπω, η Φ. Γεννηματά και ο Ευ. Βενιζέλος ενώ είχε προκαλέσει αίσθηση η προ ολίγων ωρών διαφοροποίηση του (προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος είχε ζητήσει κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» αλλά δίχως να γίνουν εκλογές. 

Πέραν της επιχειρηματολογίας για την πρόσθετη ζημιά που θα προκαλούσαν στην οικονομία τυχόν εκλογές, ο κ. Στουρνάρας έχει και τους δικούς του λόγους να μην τις θέλει διότι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και στην πρωθυπουργία τον κ. Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν βλέπουν –με βάση και τις δημοσκοπικές τάσεις- αυτοδυναμία θεωρούν ότι η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών μπορεί να δρομολογηθεί ύστερα από την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αναμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. Το ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι αν ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί να συμμετάσχει ή θα επιλέξει την επιστροφή στην αντιπολίτευση και την εκ νέου αντιμνημονιακή μετάλλαξή του. 

Το σίγουρο επί του παρόντος είναι ότι η πολιτική ρευστότητα τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η καθυστέρηση αυτή βρίσκεται ήδη στα όρια του αδιεξόδου για μια σειρά από λόγους. Ο Φεβρουάριος ούτως ή άλλως είναι ο καθοριστικός μήνας αποφάσεων διότι στη συνέχεια ξεκινούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία και την Γαλλία τα κοινοβούλια των οποίων δεν θα μπορούν, από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, να εγκρίνουν τυχόν συμφωνία. Πέραν της τεχνικής πλην κρίσιμης αυτής παραμέτρου, το πιο ουσιαστικό είναι ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή μεγάλων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η οικονομική ασφυξία αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη αισθητή αλλά από την άνοιξη έως το καλοκαίρι η πίεση θα κλιμακώνεται. Καθόλου τυχαία επομένως ο Β. Σόιμπλε χαράσσει, με σαφή τη σαδιστική του διάθεση, νέο χρονοδιάγραμμα «έως τον Ιούνιο» για τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. 

Έως τότε η χώρα μας, έστω και με τεράστια δυσκολία, υπολογίζεται ότι είναι σε θέση να εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ο εκβιασμός έχει πολλές αναλογίες με το καλοκαίρι του 2015. Εχει όμως και αρκετές διαφορές. Εκτός από την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας η μεταστροφή της οποίας συντελείται αργά αλλά σταθερά, το μεγάλο ζητούμενο αφορά την επόμενη ημέρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση εξαντλεί καθημερινώς τα πολιτικά και εκλογικά της αποθέματα. Στις αρχές του καλοκαιριού όμως, εφόσον δεν έχει υπάρξει συμφωνία, το δίλημμα θα είναι απόλυτο διότι αν η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ θα βρεθεί νομοτελειακά μπροστά σε στάση πληρωμών. Η αδιαλλαξία του κ. Σόιμπλε επομένως βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας για κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής τον άνθρωπο που εμπιστεύονται περισσότερο οι δανειστές... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου