Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στις κάλπες για να κυρώσουν ή να απορρίψουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, προσέρχονται σήμερα και αύριο οι Αιγύπτιοι... 

Η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει και το αν ο στρατηγός Αλ Σίσι που ηγείται αυτή τη στιγμή της χώρας θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν. Τα εκλογικά τμήματα για το διήμερο δημοψήφισμα άνοιξαν το πρωί της Τρίτης. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η προσέλευση θα είναι ισχυρή και το «ναι» θα επικρατήσει. Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποιήσεις που...
ενισχύουν το στρατό, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία και ακυρώνουν τις παρεμβάσεις Μόρσι οι οποίες είχαν επίσης κυρωθεί με δημοψήφισμα.

Οι αλλαγές καταρτίστηκαν από ομάδα προσωπικοτήτων στην οποία συμμετείχαν μόνο δυο ισλαμιστές που δεν είχαν σχέση με τους αδελφούς μουσουλμάνους. Το επόμενο βήμα θα είναι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές.

  
Αναφορικά με την υποψηφιότητα του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αυτή εκτιμάται ότι θα κριθεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος. Δεν έχει εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του, ωστόσο, λίγο πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τόνισε ότι «αν ο λαός και ο στρατός το ζητήσει» θα θέσει υποψηφιότητα.

«Λόγω της θέσης του, αλλά και εξαιτίας της στήριξης που προσέφερε στο πραξικόπημα του λαού της 30ης Ιουνίου, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο, ο στρατηγός Σίσι κέρδισε την αφοσίωση των Αιγυπτίων. Έτσι, μπορεί και παρουσιάζει τον εαυτό του ως πιθανό προεδρικό υποψήφιο» υποστηρίζει ο Γιούσεφ Σιντκόμ, πολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης της χριστιανικής εφημερίδας «al-Watani».

Πάντως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ αντί για την καταψήφιση των τροποποιήσεων. Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ και του πανίσχυρου στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, γιορτάζουν στους δρόμους αφού πιστεύουν πως η χώρα γυρίζει σελίδα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι υψηλά. Περίπου 360.000 στρατιώτες και αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους για την φύλαξη των εκλογικών τμημάτων. Ωστόσο, ήδη έχουν σημειωθεί επιθέσεις. Το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε δικαστικό συγκρότημα στο Κάιρο.

Ξένες ομάδες έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Μεταξύ άλλων, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) βλέπει «σοβαρές ελλείψεις», υποστηρίζοντας ότι η εκστρατεία πριν το δημοψήφισμα και η παρουσίαση της θέσης υπέρ ή κατά γίνεται σε κλίμα «εκφοβισμού και καταπίεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου