Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Το Βερολίνο αίρει μέρος των κυρώσεων κατά της Άγκυρας

Μέτρα για εξομάλυνση των γερμανοτουρκικών σχέσεων λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση. Κατάργηση των περιορισμών στις κρατικές εγγυήσεις για συναλλαγές με την Τουρκία και ηπιότερη ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού ΥΠΕΞ...


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στις εγγυήσεις του γερμανικού κράτους για εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία. Μετά από συλλήψεις Γερμανών υπηκόων το Βερολίνο είχε...
αποφασίσει το 2017 να θέσει το ανώτατο όριο των αποκαλούμενων εγγυήσεων Hermes στα 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτές τις εγγυήσεις η Γερμανία προστατεύει γερμανικές εταιρείες από ζημιές στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Σε περίπτωση αποτυχίας το γερμανικό κράτος καλύπτει τις απώλειες.

Βέβαια, επικριτές του μέτρου καταλόγιζαν στη γερμανική κυβέρνηση ότι το όριο του 1,5 δισ. ευρώ ήταν πολύ υψηλό, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις Hermes που είχαν δοθεί το 2016 -χωρίς τις κυρώσεις για εξαγωγές προς την Τουρκία- κυμαίνονταν μόλις στο 1,1 δισ. ευρώ. Το 2017, παρά την επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, το γερμανικό κράτος έδωσε τελικά εγγυήσεις ύψους 1,458 δισ. ευρώ για εξαγωγές προς την Τουρκία. Με άλλα λόγια, παρά τις κυρώσεις οι εγγυήσεις που δόθηκαν το 2017 ήταν κατά σχεδόν 40% υψηλότερες από το 2016. "Σκάνδαλο" χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά και ειδικός σε θέματα Τουρκίας Αλεξάντερ Νόι. Η κατάσταση στη χώρα δεν έχει βελτιωθεί, δηλώνει ο ίδιος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκφράζοντας την υποψία πως το υπουργείο ενέδωσε σε πιέσεις εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας.

Ηπιότερη ταξιδιωτική οδηγία
Οι προσπάθειες που καταβάλλει το Βερολίνο για εξομάλυνση των σχέσεών του με την Άγκυρα τεκμηριώνονται και με τις σταδιακές αλλαγές που σημειώνονται από αρχές Μαΐου στην ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Τουρκία. Μετά τις συλλήψεις γερμανών υπηκόων πέρυσι, το ΥΠΕΞ προειδοποιούσε στην οδηγία του ότι γερμανοί πολίτες απειλούνται με συλλήψεις σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας, ακόμη και στις τουριστικές. Ειδική αναφορά γινόταν στην Αττάλεια, την εκλογική περιφέρεια του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη αυτή η προειδοποίηση αφαιρείται. Η οδηγία αναφέρει τώρα ότι "ο κίνδυνος σύλληψης εξακολουθεί να είναι αυξημένος".

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου