Μετά από έντονο παρασκήνιο ανανεώθηκε για έξι ακόμη μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συντάχθηκε, όπως κάθε φορά από τους Βρετανούς και έχει έντονα αμερικανικά αποτυπώματα...
του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η αμερικανική στάση σαφώς και έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική που υιοθετήθηκε από τη διοίκηση Τραμπ για μείωση των Ειρηνευτικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η στάση αυτή των Αμερικανών δημιουργεί προβλήματα στην Κύπρο και...
προσφέρει πεδίο δράσης στην Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολλά, πάντως, είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τις πρόνοιες που ψηφίσματος, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Είναι ένα ψήφισμα που πρέπει να προβληματίσει καθώς συνιστά προπομπό διάφορων εξελίξεων που δρομολογούνται το φθινόπωρο στο Κυπριακό. Πέρα, όμως, από όλα αυτά έχει ενδιαφέρον ένα σημαντικό στοιχείο.
Ο αναγνώστης του κειμένου πρέπει να ψάξει για να βρει αναφορά στην κατοχική Τουρκία.
Υπάρχει μόνο μια διατύπωση που αφορά έκκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το στάτους κβο στα Στροβίλια. Όλο το κείμενο χαρακτηρίζεται από την προσέγγιση που κυριαρχεί από το 1974 και εντεύθεν, που επέβαλε την απαλλαγή της Τουρκίας από την ευθύνη της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Αυτό επιτεύχθηκε- με τη συναίνεση και της Λευκωσίας- με την μετατροπή του Κυπριακού από ένα ζήτημα εισβολής-κατοχής σε μια ενδοκυπριακή διαφορά! Στο ψήφισμα αυτό, ο δήθεν ενδοκυπριακός χαρακτήρας του προβλήματος, αναδεικνύεται διά των αναφορών για την ανάγκη συνέχιση του διαλόγου «μεταξύ των δυο ηγετών», για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για λειτουργία τεχνικών επιτροπών, για δράσεις της «κοινωνίας των πολιτών».
Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί πως το πρόβλημα στην Κύπρο είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και όχι κατοχής, τότε ποια η προοπτική για λύση; Και ποια λύση θα δοθεί; Την ίδια ώρα η… αχόρταγη Τουρκία παρουσιάζεται ενοχλημένη από το ψήφισμα. Η ενόχληση της Τουρκίας έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζεται στο ψήφισμα 186/64, που «τσιμέντωσε» την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκοανταρσία.
Η ενόχληση της Τουρκίας εδράζεται στη θέση της πως θα πρέπει να αλλάξει η βάση των συνομιλιών. «Η Τουρκία δεν βλέπει κανένα νόημα σε αυτές τις διατυπώσεις που περιέχονται στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της 26ης Ιουλίου σχετικά με την παράταση της εντολής της UNFICYP, η οποία προδικάζει το αποτέλεσμα των επαφών του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα και την πιθανή μελλοντική μορφή της διαδικασίας διευθέτησης. Αυτές οι διατυπώσεις δεν συμβάλλουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού».
Τα υπόλοιπα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα στηθεί το νέο σκηνικό στο Κυπριακό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου