Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Τερατογένεση μέσα από την ανελέητη σύγκρουση

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υπερδύναμη ΗΠΑ για την επιβολή της τάξης στον κόσμο, επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, στην καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης θερινή συνέντευξη Τύπου... 
«Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται υπό πίεση», επισήμανε (φωτ.) η Μέρκελ
Οπως σημείωσε, η ΕΕ χρειάζεται να βρει τον ρόλο της στην παγκόσμια τάξη, ενώ, με φόντο και τις διεργασίες γύρω από τον ρόλο της ΕΕ εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων και ανταγωνισμών, υπογράμμισε: «Η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, αναγνωρίζει τη...
σοβαρότητα της κατάστασης».

Η καγκελάριος επισήμανε πως υπάρχουν προκλήσεις, όπως η άνοδος της Κίνας, αλλά και ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να αναδιοργανωθούν, καθώς αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο του κόσμου. «Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως την είχαμε συνηθίσει, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση» και η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «δυσκόλεψε τη διεθνή συνεργασία», είπε. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «η διατλαντική συνεργασία, περιλαμβανομένης εκείνης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι κεντρικής σημασίας για εμάς και θα συνεχίσω να την καλλιεργώ».
Σχετικά με το ενδεχόμενο δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η Μέρκελ υπογράμμισε πως «στο θέμα του εμπορίου έχουμε ήδη μια πολύ σοβαρή κατάσταση στον κόσμο», ενώ αναφέρθηκε στο ταξίδι του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον (στις 24 Ιούλη), λέγοντας πως σκοπεύει να προωθήσει μια «διαδικασία διαλόγου». Πάντως, τα αντίμετρα «θα είναι με διαφορά η χειρότερη λύση», είπε.
Σχολιάζοντας μια πιθανή νέα συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο, είπε: «Νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει και πάλι μια κανονικότητα, ο Ρώσος και ο Αμερικανός Πρόεδρος να συναντώνται».
Αντίμετρα εξετάζει η ΕΕ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, η ΕΕ ετοιμάζει λίστα «αντιμέτρων» για την περίπτωση που οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Ενόψει και της επίσκεψης Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η Μάλμστρομ εξέφρασε την ελπίδα για άμβλυνση της «εμπορικής σύγκρουσης» και «προειδοποίησε» τις ΗΠΑ πως οι δασμοί επί των αυτοκινήτων θα είναι «πολύ ατυχείς».
Να σημειωθεί πως απαντώντας στην επιβολή του προστίμου - ρεκόρ στην αμερικανική εταιρεία «Google» από την Κομισιόν, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, ο Ντ. Τραμπ αντέδρασε έντονα, αφήνοντας αιχμές ότι και αυτό κλιμακώνει τη σύγκρουση και θα επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. «Σας το είπα! Η ΕΕ μόλις καταδίκασε μια από τις μεγάλες μας εταιρείες, την "Google". Εχουν πραγματικά εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ καιρό ακόμη», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του την Παρασκευή (CNBC) επανέφερε την απειλή για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών (εμπορεύματα) προς τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου