Γράφαμε την περασμένη Δευτέρα ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι «θα σταματήσει τη συμφωνία» για την ονομασία των Σκοπίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...
Σημειώναμε ότι το τηλεφώνημα του «φίλου Σεργκέι» ήταν σοκ για τον κ. Κοτζιά, ο οποίος φέρεται να του απάντησε ότι «θα είναι διακρατική η συμφωνία, και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς»… Τότε ξεκίνησαν και οι δυσκολίες στη σχέση της Ρωσίας και της Ελλάδας που κατέληξαν σε μία άνευ προηγουμένου...
διπλωματική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών. Η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, έχει ξεκάθαρα να κάνει και με τον υπόγειο πόλεμο της Αμερικής και της Ρωσίας για τον έλεγχο της Βαλκανικής. Η κατάσταση έχει από καιρό ξεφύγει και όλα έγιναν με τόση μυστικότητα, που ελάχιστοι άνθρωποι πήραν είδηση ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα οδηγήθηκαν στα άκρα για να επιβάλουν τις θέσεις τους. Η Αμερική κέρδισε όλες τις μάχες, αλλά όχι ακόμα και τον πόλεμο.
Οπότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στη Σερβία, η οποία -την ίδια στιγμή- διατηρεί μία εξαιρετική σχέση με την Τουρκία, που -όπως πάντα- παίζει σε δύο ταμπλό: Έχει υπογράψει στρατηγική και στρατιωτική συμφωνία με την Ρωσία, η οποία έχει διεισδύσει σε όλους τους τουρκικούς μηχανισμούς, και Την ίδια στιγμή, ενώ δημιουργεί μύρια προβλήματα στην Αμερική και το ΝΑΤΟ, παραμένει στη Δυτική Συμμαχία και απολαμβάνει όλα τα οφέλη της. Εάν η Αμερική καταφέρει να «δέσει» και τη Σερβία στο δυτικό «μαντρί», τότε η Ρωσία αποκλείεται εντελώς από τα Βαλκάνια.
Σε αυτή την αμερικανο-ρωσική σύγκρουση, η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο για να αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ των ΗΠΑ. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» άνοιξε το δρόμο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, φέροντας ένα ισχυρό κτύπημα στη Ρωσία, η οποία επί κυβέρνησης του εθνικιστή Γκρουέφσκι έλεγχε τη χώρα. Πιστεύεται ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει ανοικτή γραμμή με το Κρεμλίνο και την Άγκυρα και θα προσπαθήσει να αποτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κινούμενος εναντίον της συμφωνίας στο δημοψήφισμα. Όμως η υποστήριξη του προέδρου της Αλβανίας Μέτα και του πρωθυπουργού Ράμα στη «Συμφωνία των Πρεσπών» δείχνει ότι η αλβανική μειονότητα στα Σκόπια θα την υπερψηφίσει. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια οφέλη αποκόμισε η Αθήνα για την υποστήριξη που πρόσφερε στον στρατηγικό σχεδιασμό της Αμερικής.
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας ελπίζει ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα εγκρίνει τους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τη Μεσόγειο, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Διαφορετικά θα έχει χάσει τη μεγαλύτερη παρτίδα της πολιτικής του καριέρας σε διεθνές επίπεδο. Πάντως, ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την Τουρκία και ήδη παρενέβη στη Γερουσία για να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιό της οι απαγορεύσεις που αφορούν τη μεταφορά των μαχητικών F-35. Είναι μία ενέργεια που δικαιολογημένα θα δυσαρεστήσει τον κ. Τσίπρα, διότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τη χρησιμοποίηση αυτού του υπερόπλου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πρέπει, λοιπόν, να επιδιώξει να έχει μία καθαρή διαβεβαίωση από τους Αμερικανούς, ότι ακόμα και αν βελτιωθούν οι σχέσεις τους με την Τουρκία, δεν θα αλλάξουν οι υπόλοιποι σχεδιασμοί τους στη Μεσόγειο… Και αυτό επείγει να το κάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου