Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Η «επιθυμία» του Σουλτάνου και τα σκοτεινά παιγνίδια στις Μουφτείες της Θράκης

Σχέδιο απαξίωσης των Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης και πλήρους εγκατάλειψης των δυο Μουφτειών ώστε να έρθει σαν «ώριμο φρούτο» η ικανοποίηση της απαίτησης του Ταγίπ Ερντογάν για, εκλογή πλέον, των νέων μουφτήδων, καταγγέλλεται ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Θράκη...

Η «επιθυμία» του Σουλτάνου και τα σκοτεινά παιγνίδια στις Μουφτείες της Θράκης

του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Όπως έχει γίνει γνωστό έχει ζητηθεί και ασκείται πίεση στους δυο νόμιμους μουφτήδες να παραιτηθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για «εκλογή» των νέων μουφτήδων.

Είναι σαφές ότι απαιτούνται εξαιρετικά προσεκτικοί χειρισμοί καθώς ακόμη κι αν εξαναγκασθούν σε παραίτηση οι δυο μουφτήδες, οι οποίοι βεβαίως δεν είναι εντελώς αμέτοχοι για...
την παρακμή των Μουφτειών και επιχειρηθεί η αλλαγή και διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος που θα αναδείξει τους διαδόχους τους, το τουρκικό παρακράτος θα επιχειρήσει με όλα τα «μέσα» που διαθέτει να ελέγξει την εκλογή αυτή, ώστε τελικά να αναδειχθούν στις κρίσιμές αυτές θέσεις άνθρωποι που θα υπηρετούν τον τουρκισμό στην Θράκη.

Πάντως αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι θα «καλοπιάσει» τον Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον κάνει λάθος καθώς ο τούρκος ηγέτης ζητά και απαιτεί εκλογή των μουφτήδων με καθολική ψηφοφορία των μουσουλμάνων πολιτών, ώστε τελικά να αναδειχθεί πολιτικό-θρησκευτικός ηγέτης στη μειονότητα..

Οι δύο μουφτήδες Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου επιχειρείται να περιθωριοποιηθούν καθώς τα τελευταία δυο χρόνια οι νόμιμες Μουφτείες βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, και μένουν απλήρωτοι, οι υπάλληλοι των Μουφτειών, οι ιμάμηδες, και οι μουεζίνηδες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο θεσμός και να επωφελούνται οι θεσμοί του τουρκισμού στην Θράκη και συνεργαζόμενοι με το βαθύ κράτος της Τουρκίας, οι δυο ψευδομουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν εκδήλωση του τουρκικού Προξενείου και των ψευτομουφτήδων (περισσότερο διακρίνεται σε αυτό ο Χ. Ζεϊμπέκ και λιγότερο οι Μ. Μουσταφά και Α. Καραγιουσούφ) σπανίως εμφανίζονται στο πλευρό των νόμιμων μουφτήδων, κάτι που στέλνει μήνυμα στους απλούς μουσουλμάνους πολίτες.

Μόλις πριν λίγες ημέρες στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, σε εκδήλωση για την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος, που εορτάζεται πλέον ως εθνική νίκη και εθνική επέτειος, παρουσία μάλιστα και δυο μειονοτικών βουλευτών Μ. Μουσταφά και Αχμέτ Ιλχάν ο ψευδομούφτης Κομοτηνής και πρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» Ιμπραήμ Σερίφ, επιδόθηκε σε εθνικιστικό παραλήρημα για τη «νίκη της Λωζάννης μια και ηττήθηκαν αυτοί που ήθελαν να κομματιάσουν την Ανατολία», αποδίδοντας μάλιστα την απόπειρα πραξικοπήματος σε εκείνους που «θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το σκίσιμο των Σεβρών και τα κέρδη της Λωζάννης». Οι φωτογραφίες των μειονοτικών βουλευτών με τους νόμιμους μουφτήδες είναι όλο και πιο σπάνιες…

Οι νόμιμες Μουφτείες που έχουν και δικαστικές δικαιοδοσίες αδυνατούν να καλύψουν πια βασικές ανάγκες, ενώ πλέον πολλοί από τους ιμάμηδες στρέφουν το βλέμμα προς το τουρκικό προξενείο ελπίζοντας να εξασφαλίσουν έτσι τη μισθοδοσία που δεν τους προσφέρει το ελληνικό κράτος.

Οι δυο νόμιμοι μουφτήδες υφίστανται για σειρά ετών τον ανελέητο πόλεμο των ανθρώπων του τουρκισμού στην Θράκη και του τουρκικού παρακράτους που δρα ανενόχλητο στην περιοχή και είναι εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παιγνίδι της συκοφάντησης των νόμιμων Μουφτήδων μπήκε ακόμη και η ΑΥΓΗ, όπως διαπιστώναμε από την απάντηση που δημοσιοποίησε ο Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου.

Το δημοσίευμα κατηγορούσε τον Μουφτή ότι έκανε παράνομη μπίζνα ζητώντας ένα ποσό έως και 50 ευρώ για την έκδοση του πιστοποιητικού-βεβαίωσης θρησκεύματος των μειονοτικών νέων ενώ επέρριπτε ευθύνες στους ίδιους για το γεγονός ότι οι Μουφτείες αποτελούν απαρχαιωμένο μηχανισμό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.

Την υπόθεση υπεύθυνες να την κρίνουν είναι οι αρμόδιες αρχές, αν είχε δικαίωμα ο Μουφτής να επιβάλλει αυτό το τέλος και που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν. Από την επιστολή του Μουφτή αποκαλύπτεται όμως μια πραγματικά τραγική εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Μουφτείες.

-Ο Μουφτής αναφέρει ότι όχι μόνο δεν έχουν αρνηθεί τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών αλλά υπάρχουν σταθερά αιτήματα τα τελευταία τριάντα χρόνια προς την Ελληνική Πολιτεία για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.
Αναφέρεται μάλιστα ότι ο ψευδομούφτης Ξάνθης και βασικός εκπρόσωπος του τουρκισμού στην Θράκη Αχμέτ Μετέ, έχει καταλάβει και χρησιμοποιεί ανενόχλητος εδώ και χρόνια την κατοικία του νόμιμου Μουφτή. Μια «κατάληψη» από την οποία διέρχεται καθημερινά σχεδόν ο νυν βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ ο οποίος και προσφέρει τη στήριξη του στον ψευδομουφτή.

-Σύμφωνα με την επιστολή πέρυσι, Επιτροπή από το Υπουργείο Παιδείας επισκέφθηκε την περιοχή, προκειμένου να γίνει επιτόπια καταγραφή των αναγκών της Μουφτείας, με την οποία υπήρξε συνεργασία προκειμένου να αναβαθμιστούν οι Μουφτείες

- Ο μουφτής Ξάνθης ενημερώνει ακόμη ότι είχαν στείλει υπόμνημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το σχέδιο νόμου, για την προαιρετική εφαρμογή του μουσουλμανικού νόμου, που πηγάζει από τη Σαρία, στο οποίο εξέφραζαν τη συμφωνία τους με το νομοσχέδιο ενώ είχαν καταθέσει και νομικές παρατηρήσεις.

Και μάλιστα οι δυο Μουφτείες έχουν αποστείλει υπόμνημα με πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο δικονομικών κανόνων ενώπιον των μουσουλμανικών ιεροδικείων, τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας, όσο και προς την αρμόδια Επιτροπή, ώστε να διευκολυνθεί η σύνταξη ενός κώδικα δικονομικών ρυθμίσεων. Αυτός ο κώδικας είναι αναγκαίος και κρίσιμος για την λειτουργία του νέου συστήματος προαιρετικής εφαρμογής του μουσουλμανικού νόμου, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενιαίος γραπτός κώδικας.

Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη καταγγελία ο Μουφτής κάνει λόγο για χυδαία δυσφήμιση και εξηγεί ότι καθώς φέτος ζητήθηκαν από το Υπουργείο παιδείας βεβαιώσεις θρησκεύματος των μαθητών οι δήμοι το παρέπεμψαν στην Μουφτεία, η οποία λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων έπρεπε να προσλάβει νομικό γραφείο και να συντάξει τον τύπο της βεβαίωσης και καθώς οι υπάλληλοι της Μουφτείας που ανέλαβαν την έκδοση των βεβαιώσεων είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια, ήταν επιβεβλημένη η καταβολή ενός ποσού για κάθε πιστοποιητικό, το οποίο όπως λέει ο Μουφτής δεν ήταν 50 ευρώ.

«Ο σκοπός αυτής της ανίερης εις βάρος μας εκστρατείας, οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν κάναμε το «χατίρι» ορισμένων πολιτικών της περιοχής μας, που αξιώνουν την παραίτησή μας από το διακόνημα του Μουφτή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα» καταλήγει στην επιστολή του ο Μουφτής Κομοτηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου