Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ για εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δ. Βαλκάνια...
Σε μια πιο πρόσφατη εξέλιξη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α. Τζερνόφσκι, μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου είχε επαφές με στελέχη του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου και της δεξαμενής σκέψης «Το Ατλαντικό Συμβούλιο», ειδικευμένης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ...
μετείχε και σε υπουργική εκδήλωση με θέμα τις θρησκευτικές ελευθερίες, κατόπιν πρόσκλησης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο.
Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Τζερνόφσκι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα του τονίζοντας πως οι ενέργειες της σκοπιανής κυβέρνησης είχαν αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρει η πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας. Ζήτησε, δε, μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση, προς το συμφέρον - όπως είπε - των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου καλωσόρισαν τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη συμφωνία «φιλίας» μεταξύ ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, τις οποίες χαρακτήρισαν σημαντικές όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή και μοντέλο «οικοδόμησης καλών σχέσεων γειτονίας», δείχνοντας ότι τέτοιες διευθετήσεις λειτουργούν ως γενικότερος μπούσουλας. Πίεσαν άλλωστε για εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, εστιάζοντας και στη σημασία του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος στα Σκόπια.
Αμερικανική στρατιωτική άσκηση
Την ίδια ώρα, εντείνεται η παρουσία του αμερικανικού στρατού στην ΠΓΔΜ. Στο διάστημα 1 - 20 Αυγούστου προγραμματίζεται εκπαίδευση 120 στελεχών του στο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, στα ΒΔ της Γευγελής, με συμμετοχή και επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Black Hawk». Από σκοπιανής πλευράς διαχέεται ότι η πολυήμερη εκπαίδευση θα επιβεβαιώσει την ετοιμότητα του «Μακεδονικού Στρατού» να φιλοξενήσει ακόμα μεγαλύτερες ασκήσεις και το Κρίβολακ να παίξει ρόλο περιφερειακού πεδίου ασκήσεων και εκπαίδευσης, του χρόνου, δε, να φιλοξενήσει ξανά άσκηση Αμερικανών στρατιωτών, που θα απλωθεί συνολικά σε έξι χώρες.
Αμερικανοί, από την πλευρά τους, έλεγαν ότι το Κρίβολακ είναι ένα «ακατέργαστο διαμάντι», αλλά με εκσυγχρονισμό και υποδομές μπορεί να αναπτυχθεί με βάση τα ΝΑΤΟικά δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου