Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η ρητορική αλλαγής συνόρων επανέρχεται στα Βαλκάνια

Φωτιές ανάβει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στη διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος, αν και πριν από μήνες είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου...
Αυτήν τη φορά, σε ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία-Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να...
μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν ομιλώ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσοβο όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του».
Επίσης, επεσήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίηση τους, ενώ επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ: «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έτσι και δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα μ αυτόν τον τρόπο».
Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του Αμερικανού πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο».
Ο Χαραντινάι υπογράμμισε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στη διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» επεσήμανε.
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» γράφει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της: Να αλλάξουν τα σύνορα και εάν τα μέρη συμφωνήσουν να γίνει ανταλλαγή εδαφών – Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου να δοθεί στη Σερβία και το Πρέσεβο με τη γύρω περιοχή του (νότια Σερβία) να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η ελβετική εφημερίδα απαιτεί ριζική αλλαγή στην πολιτική της διεθνούς κοινότητας προς το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο συντάκτης του σχολίου, Ανδρέας Έρνστ (Andreas Ernst), ασχολείται συνέχεια με παρουσιάσεις  για την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ανακηρύξει ανεξαρτησία ‘μονομερώς’. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι η διαδικασία  διευθέτησης του καθεστώτος ήταν  μακροχρόνια και ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη- έκθεση  Κάι Έιντε, και σχέδιο Μάρτι Αχτισάαρι με τη μεσολάβηση ‘τρόικας’ (ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος). Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι Ρώσοι και η Σερβική πλευρά συμμετείχαν, φυσικά.

Η ελβετική εφημερίδα τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της, να απαγορεύσει στους διαδίκους τη χρήση βίας και να τους υποχρεώσει σε μια συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όλα τα υπόλοιπα, γράφει ο σχολιαστής, αφήστε τα να τα λύσουν τα δύο μέρη μόνα τους. Έτσι και αλλιώς η διεθνής κοινότητα έχει αλλάξει τα σύνορα της Σερβίας, με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, τώρα απομένει να γίνει μια διευθέτηση των δύο πλευρών για ανταλλαγή εδαφών, εφόσον συμφωνήσουν.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο συντάκτης,  αγνοείται το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο, όταν βρισκόταν  κάτω από την Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία, είχε τα δικά του σύνορα, ως ομοσπονδιακή μονάδα. «Η Σερβία είχε διαπράξει επίθεση εναντίον του Κοσσυφοπεδίου για να αναστείλει την αυτονομία του και είχε θεσπίσει ένα στρατιωτικό καθεστώς και ένα σύστημα απαρτχάιντ. Αυτή τη σημαντική πτυχή ο συντάκτης κρατά τη σιωπή του», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Ο Ελβετός συντάκτης θα τονίσει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διαιρεθεί. Επισημαίνει ακόμη ότι πέντε κράτη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας σύγχυση στους Αλβανούς. Αν η επιθυμία των 40 χιλιάδων Σέρβων που ζουν στο βορρά θα ‘κάνουν’ την μεγάλη Σερβία, τότε τι να πει κανείς εάν οι επιθυμίες των Αλβανών υλοποιηθούν με την ένωση με την Αλβανία; σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα πάντως, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, είναι μπερδεμένο, διότι το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο δεν ζει στο βορινό του τμήμα, αλλά στον ποταμό Ιμπάρ. Επίσης μεγάλοι σερβικοί πληθυσμοί ζουν στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου,όπου εκεί υπάρχουν τα σημαντικότερα μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

(Στοιχεία από shqiptarja.com, gazetaexpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου