Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Στην τραγωδία οι άθλιοι απάντησαν με γελοιότητα

Λίγες φορές στη νεότερη ιστορία η φράση «αναλαμβάνω την ευθύνη» ήρθε να συγκαλύψει σε τέτοιο βαθμό μια πραγματική άρνηση ανάληψης ευθύνης, αυτοκριτικής και απάντησης στα επείγοντα ερωτήματα της κοινωνίας...
Στις τραγωδίες δεν απαντάς με fake news | in.gr
του ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
Ακόμη χειρότερα επεδίωξε σε αυτά τα ερωτήματα να απαντήσει με επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που ήταν επιπέδου fake news.
Ο λόγος είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εξαρχής δεν μπήκε ούτε στη λογική αντιμετώπισης μιας τραγωδίας, ούτε στην...
προσπάθεια ανάληψης της ευθύνης να διορθώσει τα κακώς κείμενα, είτε είναι δική της ευθύνη είτε των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η κυβέρνηση αυτή θεωρεί ότι στην πραγματικότητα είναι υπεράνω κριτικής, γιατί είναι «αριστερή» και εκπροσωπεί το «νέο» ενάντια στο παλιό.
Γι’ αυτό το λόγο εξαρχής θεώρησε ότι η τραγωδία αυτή κυρίως την αφορούσε ως προς την εικόνα που της χάλαγε και γι’ αυτό έπρεπε να τη διαχειριστεί επικοινωνιακά με τρόπο που να μην χαλάει το «προφίλ» του πρωθυπουργού.
Γι’ αυτό το λόγο είχαμε την τραγική επιλογή να μην ενημερώσουν για νεκρούς, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι το γνώριζαν, μόνο και μόνο για να μην είναι ο Τσίπρας ο πρώτος που θα ανακοίνωνε ότι υπάρχουν νεκροί.
Γι’ αυτό το λόγο φτάσαμε μέχρι το σημείο να διακινούνται, με τρόπο συνειδητό, ακόμη και fake news.
Η αποκάλυψη που έγινε ότι διακινήθηκε από κυβερνητικά «παπαγαλάκια» σε φιλοκυβερνητικά μέσα φωτογραφία που υποτίθεται ότι αποδείκνυε ότι στην Πεντέλη υπήρξαν εμπρηστές, την ώρα που οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν βρει αυτό που την ξεκίνησε από αμέλεια και ενώ η φωτογραφία ήταν γνωστό ότι προερχόταν από καμένα μπάζα στην Κινέτα, είναι από αυτή την άποψη ενδεικτική ενός κυνισμού χωρίς προηγούμενο.
Το ίδιο γίνεται με την προσπάθεια «διάψευσης» της διασταυρωμένης πληροφορίας ότι η ηγεσία της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους είχαν ενημέρωση για νεκρούς πριν το σόου Τσίπρα στο Χαλάνδρι.
Βγαίνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού (στο οποίο προΐσταται ο Θανάσης Καρτερός) που κατηγορεί την αντιπολίτευση για «τυμβωρυχία» και επιμένοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε «άμεσα». Σπεύδουν στα κοινωνικά δίκτυα οι ΣΥΡΙΖαίοι να το αναπαράγουν.
Εδώ ακόμη και πληροφορίες που έχουν όντως σημασία, όπως π.χ. τα στοιχεία για την εξέλιξη της άναρχης δόμησης στο Μάτι, δεν παρουσιάζονται ως πλευρές της πραγματικότητας που δείχνουν και διαχρονικές ευθύνες και έλλειψη προετοιμασίας της κρατικής μηχανής αλλά ως απόδειξη του «φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμπτώματα προσκόλλησης στην εξουσία και αδυναμίας συνειδητοποίησης ότι η διακυβέρνηση είναι ευθύνη και όποιος την ασκεί κρίνεται με βάση τις πράξεις του και όχι την πολιτική του ταυτότητα.
Αν δεν παράγεις έργο ή εάν ευθύνεσαι για καταστροφές (ακόμη και δεν ευθύνεσαι μόνο εσύ) τότε φεύγεις. Αργά ή γρήγορα.
Και ένα τελευταίο σημείο: να σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση των εθελοντών. Οι άνθρωποι που έσπευσαν και σπεύδουν να βάλουν πλάτη από την πρώτη στιγμή το έκαναν γιατί ήθελαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους όχι να βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Η «άλλη Ελλάδα της αλληλεγγύης» είναι ταυτόχρονα η Ελλάδα που εξοργίζεται να βλέπει τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Τόσκα να αρνούνται να αναλάβουν την πραγματική ευθύνη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου