Σιγά-σιγά στο παρασκήνιο διαμορφώνεται σκηνικό τελικής παρέμβασης στο Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται το φθινόπωρο...
του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως οι συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κυρίως όμως οι παρασκηνιακές διεργασίες, μπορεί να θεωρηθούν προπομπός των όσων θα επακολουθήσουν στο Κυπριακό. Πολλά εξαρτώνται και από την... έκθεση της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας που θα διαμορφώσει το σκηνικό. Είναι, πάντως, προφανές πως πυκνώνουν οι φωνές από τρίτους παράγοντες που κάνουν λόγο για «τελευταία ευκαιρία» και πως το Κυπριακό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τελειώσει μετά το πέρας της νέας παρέμβασης. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό;
Η υποβολή ενδιάμεσης έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στα μέσα Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τους εμπλεκόμενους. Αυτό που επιδιώκεται είναι να πραγματοποιηθεί μια νέα Πενταμερής Διάσκεψη το φθινόπωρο.
Θα κριθεί αυτή την περίοδο, μέχρι και το τέλος του χρόνου, το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Προκύπτει και από το τελευταίο ψήφισμα πως δεν θα παραμείνει ως έχει η Δύναμη σε περίπτωση αποτυχίας στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό.
Από τον ΟΗΕ δίνεται βάρος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στις τεχνικές επιτροπές και στη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στρέφεται περισσότερο προς την ενίσχυση δικοινοτικών επαφών και δράσεων. Είναι σαφές πως το πλαίσιο που τίθεται για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών δεν οδηγεί στην άρση των κατοχικών δεδομένων, αλλά στη συμφιλίωση με το κατοχικό στάτους κβο.
Είναι σαφές πλέον πως βαθμηδόν αλλάζει η βάση των συζητήσεων και της λύσης. Αυτό προτάσσεται από τουρκικής πλευράς και δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τη Λευκωσία. Είναι ξεκάθαρο πως διαμορφώνεται ένας κλοιός πιέσεων, που στρέφεται κυρίως προς τη Λευκωσία.
Ο οδικός χάρτης που καθορίζεται σε σχέση με τα επόμενα βήματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα συμπέσουν χρονικά με τις προγραμματισμένες έρευνες από εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά τις διεργασίες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πάντως, παρέμβαση κράτους με επιρροή, που έγινε μετά από αίτημα της Λευκωσίας, οδήγησε τους Αμερικανούς να μην επιμείνουν σε διατύπωση που παρέπεμπε στο ενδεχόμενο είτε αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είτε αλλαγής των όρων εντολής της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου