Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς πολιτικό κόστος δεν υπάρχει κ. πρωθυπουργέ

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, ερχόμενος ξεκάθαρα σε ευθεία αντίθεση με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που στην χθεσινή συνέντευξη δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικά αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης...


Δείτε αναλυτικά την ομιλία του πρωθυπουργού:
«Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω μια ψυχή παραπάνω από όσες σώσαμε. Όπως επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι δεν...

θέλω να αποφύγω τον φόβο ότι ίσως από αίσθημα αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε το ίδιο λάθος που έκαναν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δεν πρόκειται σε ό, τι με αφορά να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών της χωρίς όρια προσβολής των νεκρών.

Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά αυτό που οφείλουμε στην μνήμη τους είναι τουλάχιστον σεβασμός. Σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να το κάνετε κι εσείς γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Εμείς οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα την αλλάξουμε«, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς κι όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό, τι ήταν σωστό για να το αλλάξουμε«, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Ας πυροβολούν εμάς, όχι τους Πυροσβέστες»

«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης. Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αφού η μάχη τελειώσει, τότε θα υπάρξει ψύχραιμα η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές. Αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα από τους αρμόδιους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου