Την ώρα που ο κ. Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε να επιδοθεί και ο ίδιος στο δημοφιλές «σπορ» της συνωμοσιολογίας, ανακαλύπτοντας ελληνικό δάκτυλο με ρωσικό κίνητρο, πίσω από την υποκίνηση αντικυβερνητικών …ταραχών, σήμερα και τυπικά ξεκινά η διαδικασία προετοιμασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., παρουσία και του Επιτρόπου Γιόχανσεν Χάαν στα Σκόπια...
του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Ο κ. Ζάεφ, πάντως, με τον τρόπο με τον οποίο επιστρατεύει σενάρια και θεωρίες συνομωσίας, τα οποία αφήνει να εξειδικευθούν από ιστοσελίδες που λειτουργούν με την χρηματοδότηση του Τζορτζ Σόρος, απλώς δυσκολεύει τις...
σχέσεις των δυο χωρών και τα περιθώρια ελιγμών. Διότι είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται ούτε ελληνικός ούτε ρωσικός ούτε κανένας άλλος δάκτυλος για να ταχθεί ένα σημαντικό μέρος των σλαβομακεδόνων εναντίον της Συμφωνίας, όπως είναι σαφές ότι την ίδια θεση θα διατηρήσει και χωρίς καμία απολύτως ανάμιξη και το VMRO-DPMNE. Όμως η αναφορά σε τέτοια σενάρια απλώς γίνεται για να βοηθηθεί να βγει από την δύσκολη θεση στην οποία βρίσκεται.
Γιατί τώρα που τέλειωσαν οι παράτες στις Βρυξέλλες και οι φιέστες σε 15 πόλεις της χώρας , θα πρέπει να οργανωθεί ένα πολύ δύσκολο δημοψήφισμα. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι η κλασσική συνταγή για αντιπερισπασμό, αλλά και συγχρόνως για να ενοχοποιηθεί εκ προοιμίου η αντιπολίτευση και να δηλητηριασθεί το πολιτικό κλίμα. Προφανώς ο κ. Ζαεφ θεωρει ότι έτσι προετοιμάζεται το έδαφος για να πιεσθεί η αντιπολίτευση να αποδεχθεί τους όρους με τους οποίους θέλει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Και αυτό αφορά κυρίως το ερώτημα που θα τεθεί, καθώς ο κ. Ζάεφ και όσοι τον συμβούλεψαν, θα επιμείνουνε ότι το ερώτημα θα πρέπει να συνδέει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Αντιπολίτευση αντιδρά σφόδρα σε αυτό το ερώτημα δηλώνοντας ότι η επιθυμία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την συγκεκριμένη Συμφωνία. Βεβαίως η στάση τουVMRO-DPMNE είναι πολύ επικίνδυνη καθώς είναι σαφές ότι πλέον εάν δεν εγκριθεί η Συμφωνία και δεν θα γίνουν οι συνταγματικές Αλλαγές, η ΠΓΔΜ θα μείνει και πάλι στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έστω και με καλύτερες προοπτικές και με ενισχυμένη διαπραγματευτικά θεση.
Ο κ. Ζάεφ και το επιτελείο του θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα τις διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση για να ληφθεί κατόπιν η τελική απόφαση για το Δημοψήφισμα, που θα σημάνει και την έναρξη της ιδιότυπης αυτής προεκλογικής εκστρατείας. Καθώς οι ρυθμοί γίνονται όλο και πιο χαλαροί ο κ. Ζάεφ δεν θα ήθελε να χαθεί η δυναμική που είχε δημιουργηθεί στο τμήμα εκείνο της Κοινής Γνώμης που πιστεύει και θέλει την λυση. Επίσης με τις θεωρίες συνωμοσίας ελπίζει να «φοβίσει» όσους στέκονται αδιάφορα απέναντι στην Συμφωνία.
Κυρίως όμως ελπίζει ότι θα του προσφερθούν μικρές θετικές ειδήσεις ώστε να συντηρηθεί το καλό κλίμα μέχρι το δημοψήφισμα στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Μια από αυτές αφορά τις σχέσεις με την Ε.Ε.. Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το 14ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, υπό την προεδρία της Φεντερίκα Μογκερίνι και την συμμετοχή του κ. Χάαν του Νικολά Ντιμιτρώφ και εκπροσώπων της Κομισιόν που θα αναλάβουν την προετοιμασία των Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την γνωστή ως διαδικασία screening. Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2019 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ορισθεί για το κράτος δικαίου, την δημόσια διοίκηση κ.α.
Σήμερα σε πανηγυρικούς τόνους η κυβέρνηση Ζέεφ παρουσία του Χαν και των κοινοτικών υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το screening θα ξεκινήσουν την προετοιμασία αυτή, η οποία δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια γραφειοκρατική διαδικασία καθώς η ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. που γίνεται σε Διακυβερνητική Διάσκεψη, απαιτεί και τότε την ύπαρξη νέας ομοφωνίας των κρατών μελών…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου