Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πολεμική για το καθεστώς του Γιβραλτάρ την επομένη του Brexit

Πολεμική έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Βρετανία, Ισπανία, Γιβραλτάρ και Ε.Ε. αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύει για την βραχώδη χερσόνησο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, την επομένη του Brexit. Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ να χορηγηθεί στην Ισπανία δικαίωμα βέτο για τη σχέση ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ε.Ε. μετά το Brexit...
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία συμφωνία που αφορά τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ δεν μπορεί να...
ισχύσει για το Γιβραλτάρ χωρίς να υπάρχει ρητή συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε έναν «πόλεμο δηλώσεων» ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία αλλά και την αντίδραση του πρωθυπουργού του Γιβραλτάρ.
Ειδικότερα, ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να κηρύξει ακόμα και τον πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ, κατά τον ίδιο τρόπο που το έκανε πριν από 35 χρόνια στην διαμάχη με την Αργεντινή σχετικά με τα νησιά Φόκλαντ.
Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς δήλωσε έκπληκτος από τον τόνο που υιοθετεί η Βρετανία σχετικά με το ζήτημα του Γιβραλτάρ και έκανε έκκληση για να κατευναστούν οι τόνοι.
«Η ισπανική κυβέρνηση είναι λίγο ξαφνιασμένη από το ύφος των σχολίων που προέρχονται από την πλευρά της Βρετανίας, μια χώρα που είναι γνωστή για την διατήρηση της ψυχραιμίας της», είπε ο Νταστίς κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται προς τη χορήγηση στην Ισπανία δικαιώματος βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του καθεστώτος των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Γιβραλτάρ με το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο έσπευσε σήμερα να ζητήσει από την ΕΕ να αποσύρει από το προσχέδιο του οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit την αναφορά στο Γιβραλτάρ.
«Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters και προσθέτει: «δεν θα γίνουμε διαπραγματευτικό χαρτί στην διαμάχη μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και φυσικά δεν θα γίνουμε εμείς θύμα του Brexit. Δεν είμαστε οi υπαίτιοι του Brexit. Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
H πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε την Κυριακή να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση.
Την Παρασκευή η Ε.Ε. χορήγησε στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ με το μπλοκ, δίνοντας έτσι τον λόγο στη Μαδρίτη για την τύχη του βρετανικού θύλακα στην νότια Ισπανία, έπειτα απο την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ένωση. Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία του «Βράχου» που εκχώρησε στους Βρετανούς το 1713.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κ. Μέι επανέλαβε ότι το Λονδίνο παραμένει «σταθερό στη δέσμευσή του» να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η κ. Μέι μετέφερε στον κ. Πικάρντο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους, «ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση» των κατοίκων της περιοχής.
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς αρνήθηκε να σχολιάσει για το δικαίωμα του βέτο σχετικά με το Γιβραλτάρ, ωστόσο είπε ότι βλέπει πολύ θετικά τη στάση της Ε.Ε.
«Οταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο εταίρος της Ε.Ε. θα είναι η Ισπανία και στην περίπτωση του Γιβραλτάρ η Ε.Ε. είναι ως εκ τούτου υποχρεωμένη να πάρει τη θέση της Ισπανίας. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε για βέτο», είπε στην El Pais.
Με πληροφορίες από Καθημερινή και Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου