Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Εντυπώσεις από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΕΠΑΜ για το χρέος

Προσκεκλημένoς τoυ Ε.ΠΑ.Μ το οποίο υπόσχεται να σπάσει τα δεσμά της χώρας από το επαχθές δημόσιο χρέος και την εθνική υποτέλεια, παρακολούθησα χθες βράδυ την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του γενικού του γραμματέα και οικονομολόγου Καζάκη, με θέμα το «δημόσιο χρέος και τους τρόπους διαγραφής του». 

Φωτογραφία του Dimitris Kypriotis.

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα – και πολύ μεγάλη – του ξενοδοχείου «ΟΛΥΜΠΙΚ» ο ομιλητής έκανε μια σφαιρική και εμπεριστατωμένη ιστορική ανασκόπηση για την καταγωγή του χρέους και των μορφών του.

Στη συνέχεια περνώντας από την ιστορική σεισάχθεια του Σόλωνα, με την οποία διαγράφτηκαν τα...
δάνεια και τα χρέη των εξαθλιωμένων καλλιεργητών της γης, φθάνοντας στα τοκογλυφικά δάνεια της «Ανεξαρτησίας», κατά την επανάσταση του ’21, ανέδειξε το ιστορικό γεγονός ότι αυτά φαγώθηκαν – κατά το μισό – από ενδιάμεσους και τραπεζίτες, με την ένθερμη συμπαράσταση του διαβόητου πράκτορα της Αγγλίας Μαυροκορδάτου, ο οποίος επεδίωκε την μετατροπή της Ελλάδας σε αγγλικό προτεκτοράτο

Κάνω μια ιστορική παρένθεση για να σημειώσω, προσθέτοντας, ότι αυτός ο «κακός δαίμων της επανάστασης», όπως αποκάλεσε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο ο συνεξόριστος ιστορικός της Αριστεράς Τ. Βουρνάς – ήταν αυτός που στα 1825 σε συνωμοτική συνεργασία με τον Άγγλο Πρωθυπουργό Τζ. Κάννιγκ έστησαν τη διαβόητη «Πράξη υποτέλειας» στα 1825, με την οποία: «Το ελληνικόν έθνος δυνάμει της παρούσης πράξεως θέτει εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και της πολιτικής αυτού υπάρξεως υπό την μοναδική υπεράσπισιν της Μ. Βρετανίας» (βλ. Τ. Βουρνά: «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας» (1821-1909), εκδ. «Τολίδη», Αθήνα, 1978, σελ. 155). 

Επανέρχομαι στον Καζάκη για να σημειώσω ότι συνεχίζοντας ανέδειξε το καταθλιπτικό ιστορικό γεγονός ότι ολόκληρος ο 19ος αιώνας υπήρξε αιώνας ληστρικός σε βάρος της Ελλάδας εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι έφτασαν ως τον κανονιοβολισμό της Αθήνας από τους Άγγλους (τα περίφημα ‘’παρκερικά’’ του Άγγλου ναυάρχου Πάρκερ).


Φτάνοντας στα σημερινά μνημόνια και τοκογλυφικά δάνεια τα χαρακτήρισε επαχθέστατα προτείνοντας τη διαγραφή τους, υποδεικνύοντας και τους τρόπους. Δύσκολο το πρόβλημα, το οποίο κατά τον γράφοντα προϋποθέτει ανατροπή του σάπιου συστήματος της εθνικής υποτέλειας.


Όσοι δεν εμποδίζονται από τους... Νεφελείμ διαδίδουν τούτο το σχόλιο. Όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται στα διάφορα «Κρυφά Σχολειά» της Ελλάδος πρέπει ν’ αναδεικνύονται κυρίως από τους «μαθητές» που τα παρακολουθούνΤα παπαγαλάκια σιωπούν και τα αγνοούν γιατί τα οικονομούν.


Σας θυμίζω τούτον τον στίχο του εθνικού μας βάρδου Κωστή Παλαμά, που κυκλοφόρησε εδώ και έναν αιώνα: «Όλες οι πλάστρες οι φωνές σβησμένες μες τη χώρα».
Ανάψτε καντήλια, ανάψτε λαμπάδες διαδώστε τον ελληνικό πατριωτικό λόγο από όπου κι’ αν εκπορεύεται. Αποτινάξτε τη μιζέρια, τα μικροεγώ γιατί η Ελλάδα πεθαίνει και μαζί της κι’ εμείς που δεν πήραμε μίζες! Ενωθείτε! Αντισταθείτε! Μιλήστε! Διαδώστε! Γράψτε. Δράστε.


Δρω σημαίνει υπάρχω.. Διαφωνώ σημαίνει υπάρχω. Έτσι προχωρεί η ζωή, όπως έγραφε και ο διανοητής Γκαίτε: «Η ζωή προχωρεί γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που της αντιστέκονταν».


Αν δεν υπήρχαν οι μειοψηφίες, έγραφε ο γνωστός κοινωνικό φιλόσοφος Έριχ Φρωμ – οι άνθρωποι θα ζούσαν στην εποχή των σπηλαίων.
Να βγούμε από τα εθνικά σπήλαια, που μας έχωσαν οι κάθε λογής Μπάτλερ των τοκογλύφων. 
Να στήσουμε ικριώματα για να πάρει εκδίκηση και ο λαός και η καθημαγμένη πατρίδα. Εμπρός! Να βιαστούμε! Όχι μόνο με λόγια. Με πράξεις που αποτελούν το κριτήριο του αληθινού αγώνα.


Παρέλειψα να σημειώσω ότι μετά την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ του ακροατηρίου και του ομιλητού, ο οποίος έδωσε τις κατά τη γνώμη του ορθές απαντήσεις.
Πρόταση: Εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος μια ανάλογη εκδήλωση θα ήταν πολύ χρήσιμος.

Αθήνα 6/4/2017


Υποθήκες Σόλωνος
- Όταν ρωτήθηκε: πως θα γινόταν να αδικούν οι άνθρωποι ν’ αδικούν όσο γίνεται λιγότερο; Απάντησε: Αν αυτοί που δεν αδικούνται αγανακτούν όσο και αυτοί που αδικούνται.
- Τον κόρο τον γεννάει ο πλούτος και ο κόρος τη βίαιη και προσβλητική συμπεριφορά.
- Δίνε μεγαλύτερη πίστη στην ακεραιότητα του χαρακτήρα παρά στον όρκο.
- Μόνο με σοβαρά και αξιόλογα πράγματα ν’ ασχολείσαι.
- Μην αποκτάς βιαστικά φίλους, αλλά όταν τους αποκτήσεις, μην τους απορρίπτεις.
- Αρχή να αναλαμβάνεις, μόνο αφού πρώτα μάθεις να άρχεσαι.
- Οι συμβουλές σου να μην είναι για τα πιο ευχάριστα, αλλά για τα πιο καλά.
- Κάνε οδηγό σου το μυαλό.
- Να μη συναναστρέφεσαι με κακούς ανθρώπους.
- Να ντρέπεσαι και να σέβεσαι τους γονείς σου.
- Κλαίω γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

(Από τους «Επτά Σοφούς», που εκδόθηκαν από «Το Βήμα», το 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου