Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος

Το Κοινοβούλιο βρίσκεται  εδώ και καιρό βυθισμένο στη διαδικασία μαραθώνιων αντιπαραθέσεων. Η ηγεσία του VMRO-DPMNE απαιτεί επίμονα νέες εκλογές, το SDSM επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση...


Τα θεσμικά όργανα βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση και ορισμένοι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους πάνω από ένα μήνα για να... υποστηρίξουν την πρωτοβουλία για μια ενιαία υπόσταση της χώρας. Οι πατριωτικές ενώσεις σιγά-σιγά μετατρέπονται σε παραστρατιωτικούς σχηματισμούς και δεν σταματούν να προβαίνουν σε επιθέσεις δημοσίων προσώπων, πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Αυτή είναι συνοπτικά η σημερινή κατάσταση στη χώρα και η εμφύλια σύρραξη πλέον είναι περισσότερο κοντά παρά ποτέ.

Το ερώτημα εάν θα “μιλήσουν” τα όπλα έχει να κάνει κυρίως με το εάν θα υποχωρήσουν τα αλβανικά κόμματα σε κάποιες από τις απαιτήσεις τους και εάν οι όποιες υποχωρήσεις απ' τη σλαβόφωνη πλευρά θα είναι ικανοποιητικές για τους αλβανόφωνους που αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού. Οι αποφάσεις ωστόσο δεν λαμβάνονται μόνο στα Σκόπια καθώς στο έδαφος της γειτονικής χώρας έντονα είναι και τα συμφέροντα χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία.

Απ' την πλευρά της Ελλάδας και υπό τον κίνδυνο ανάφλεξης εδώ και έναν περίπου μήνα έχει τεθεί σε επιφυλακή μια απ' τις επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της χώρας Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος στις 15/3 η μονάδα έχει εντολές που αναφέρουν πως πρέπει εντός δύο ωρών να είναι σε θέση να κινηθούν οι Ειδικές Δυνάμεις ενώ εντός έξι ωρών θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν τα άρματα μάχης.
Ανάλογες είναι οι εντολές που έχουν λάβει στο σύνολό τους οι μονάδες του Στρατού στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου