Σάββατο 29 Απριλίου 2017

«1500 Αλβανοί στη νότια Σερβία σε πολεμική ετοιμότητα»

«Ο γιος του Αλβανού ηγέτη στη Σερβία, του Γιονούζ Μουσλίου, ο 31χρονος Φατίμ από το Μπουγιάνοβατς, έχει 1500 ένοπλους του ‘επαναστατικού στρατού Πρέσεβο-Μέντβεντζας- Μπουγιάνοβατς (γνωστός ως «UCPMB») σε ετοιμότητα κατά της Σερβίας» σημειώνει η ιστοσελίδα «Το Πρέσεβό μας» («Presheva Jonë») και προσθέτει ότι «οι ειδήσεις αυτές ακολουθούν τη σερβική προπαγάνδα για τον Χαραντινάι ο οποίος απελευθερώθηκε και γύρισε σήμερα στο Κόσοβο»...


Πριν από μία εβδομάδα ο Γιονούζ Μουσλίου είχε δηλώσει «υποστηρίζουμε την πρόταση των Τιράνων και της Πρίστινα για ενοποίηση, αλλά όχι χωρίς το Πρέσεβο!».

Η δήλωσή του αυτή της 20ης Απριλίου  έφερε αντιδράσεις στη Σερβία, ακόμη και απειλές φυλάκισης ή θανάτου, αλλά... ο ίδιος επέμενε να συνδέει τη Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) με τη μητέρα ‘κράτος του Κοσσυφοπεδίου’, σύμφωνα με τη βούληση των Αλβανών της Κοιλάδας, όπως εκφράστηκε αυτή με το δημοψήφισμα του Μαρτίου του 1992, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σέρβοι ερευνητές στο Βελιγράδι είχαν σημειώσει ότι οι δηλώσεις του Μουσλίου για την ενοποίηση του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα,  ως τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής, ούτε ετοιμότητας της αστυνομίας ή της BIA (σερβικών μυστικών υπηρεσιών) και ότι οι δηλώσεις του Μουσλίου δεν εντάσσονται στην «εγκληματική ζώνη».

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές,  μετά την απελευθέρωση του Ραμούς Χαραντινάι και την επιστροφή του στο Κοσσυφοπέδιο,  άλλαξαν τις  σερβικές απόψεις, αφού κατά κάποιο τρόπο ταπεινώθηκε η Σερβία. Επιπρόσθετα υπάρχουν οι πληροφορίες για τον γιο του προέδρου των Αλβανών στην Κοιλάδα, τον Φατίμ,  που μαζί με τον εξάδελφό του  που ήταν πρώην διοικητής του UCPMB έχουν οργανώσει ομάδα αντίστασης, που θα επέμβαινε εάν ο Χαραντινάι παραδίδονταν στο Βελιγράδι.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στη σερβική εφημερίδα «Danas Srbija», ο αναλυτής Σάσα Μπορόγεβιτς,  είχε γράψει επικαλούμενος ‘αξιόπιστες πηγές’ ότι ο γιος του  Γιονούζ Μουσλίου, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, έχει οργανώσει 1500 ένοπλους Αλβανούς για επιθέσεις κατά της Σερβίας σε περίπτωση που εκδίδονταν ο Ραμούς Χαραντινάι στο Βελιγράδι.

Ο Μπορόγεβιτς σημειώνει ότι κύριος διοργανωτής αυτής της ομάδας είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, δίνοντας την εικόνα της αναταραχής που επικρατεί στο τμήμα της νότιας Σερβίας με την αλβανική μειονότητα.
(preshevanews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου