Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιήσαμε έγκαιρα από την "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" δεν άργησαν να έρθουν

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια - Η Αθήνα ανησυχεί - Εθνικιστές διαδηλωτές, οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής...


Άρχισαν τα όργανα στα Σκόπια, και οι εκρηκτικές εξελίξεις ήταν θέμα χρόνου να δρομολογηθούν... Εδώ και αρκετές ημέρες προειδοποιούμε από...

την "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" και όχι μόνο, για το ότι τα πάντα στο γειτονικό κρατίδιο, κρέμονται από μια κλωστή, κι αυτή φθαρμένη...

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και την "διάθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης". 

Η ανακόινωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ: "Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.

Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ".

Όλα δείχνουν ότι η ένταση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι ανά πάσα στιγμή. Η Βουλή στα Σκόπια παραμένει κυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για 42 τραυματίες κατά την εισβολή στο κοινοβούλιο, πολλοί εκ των οποίων κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.
"Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης" δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια. "Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της", αναφέρει.
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

"Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα" αναφέρει ο Γκρουέφσκι.

Εθνικιστές διαδηλωτές, οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια. Η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα "κέρδισε την ανεξαρτησία της" το 1991, που ξεκίνησε και τυπικά ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου