Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αλβανία - Τουρκία: Μια αμφιλεγόμενη γεωστρατηγική διαδρομή

Για την Τουρκία, η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της στα Βαλκάνια... 


Εκτός από την παρουσιαζόμενη πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα,  που είναι κατάλοιπα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (π.χ. το Ισλάμ),   η Αλβανία έχει αυξημένη σημασία για την Τουρκία στη βαλκανική της πολιτική,  για μια ποικιλία σοβαρών ζητημάτων,  όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της «tuicakademi.org». Η Αλβανία, βρίσκεται σε ένα καίριο  γεωγραφικό σημείο των Βαλκανίων που ενδιαφέρει την Τουρκία.

Επιπρόσθετα,  η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως έναν αξιόπιστο εταίρο στο εσωτερικό της Χερσονήσου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την ιστορική τους αρχή, που δεν είναι άλλη από την ίδια μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.

Ο αλβανικός λαός υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517 και...

βρισκόταν υπό τον έλεγχο της  έως το 1912. 

Η Αλβανία εξεγέρθηκε με πρωτοβουλία διανοουμένων που βρήκαν την ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της στις 10 Ιουλίου του 1913 και τα σύνορά της προσδιορίσθηκαν από τη Διάσκεψη του Λονδίνου και κατόπιν επικυρώθηκαν από τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού.

Η Αλβανία έγινε δεκτή ως ανεξάρτητη χώρα στην Κοινωνία των Εθνών το Δεκέμβριο του 1920. Έτσι, εγκρίθηκε η ανεξαρτησία της χώρας για δεύτερη φορά, ως συμβολή στη σταθερότητα της χώρας, αφού εξασφαλίστηκαν τα σύνορά της και έφεραν την ειρήνη με τους γείτονες.

Οι σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία, άρχισαν το 1923 σε διπλωματικό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 1928 ανακηρύχθηκε το Βασίλειο της Αλβανίας υπό τον βασιλιά Ζογκ, αλλά  η ανάδειξη αυτή εμπόδισε περαιτέρω η εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς η αλβανική βασιλεία είχε ευρωπαϊκό προσανατολισμό,  συγχρόνως ο Μουσταφά Κεμάλ δεν αναγνώρισε το νέο Βασίλειο και τον βασιλιά του.

Μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Αλβανίας και Τουρκίας το 1928, τρία χρόνια μετά,  το 1931, έγιναν προσπάθειες από τον Κεμάλ Ατατούρκ να προσεγγίσει την Αλβανία, που τη θεωρούσε ως σημαντικό σημείο στα Βαλκάνια, λόγω της εδραίωσης στην επιβληθείσα θρησκεία του Ισλάμ από τους Οθωμανούς,  και από τότε άρχισε πάλι μια περίοδος φιλίας.

Με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1939, άρχισε νέα  κατοχή στην Αλβανία. Ο Μουσολίνι, ο οποίος κατέλαβε την Αβησσυνία το 1936 και έλαβε δριμεία κριτική από την Κοινωνία των Εθνών, εισέβαλε στην Αλβανία το 1939.

Όλες οι διπλωματικές και προξενικές υπηρεσίες της Αλβανίας μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και στις 3 Ιουνίου του 1939 πραγματοποιήθηκε συνθήκη ότι η Αλβανία ανήκε στην Ιταλία, τότε η τουρκική πρεσβεία στα Τίρανα έκλεισε.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980,  μόνο τρεις κομμουνιστικές χώρες (Βόρεια Κορέα, Λάος και Βιετνάμ) είχαν σχέσεις με την Αλβανία.

Ωστόσο, προσπάθησαν να συνεχίσουν τη σχέση τους με την Αλβανία κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους,  η Τουρκία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και Τσεχοσλοβακία.

Μετά το θάνατο του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα το 1985, ήρθε στην εξουσία ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ραμίζ Αλία.

Κατά την περίοδο αυτή άρχισαν να εξασθενούν τα μέτρα απομόνωσης της χώρας και η Αλβανία έκανε δειλά βήματα για τον τερματισμό της απομόνωσης της  από τον έξω κόσμο.
Την  ίδια περίοδο η Τουρκία προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της τότε με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το 1989 ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επισκέπτεται την Τουρκία και υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας η Συνθήκη Πολιτισμού και η Συνθήκη Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που κυριάρχησε  αυτή η αντιπαράθεση σε όλες τις ξένες χώρες, η Αλβανία βρισκόταν περιτριγυρισμένη από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Η μεγάλη αλλαγή επήλθε μετά το 1992 όταν επιλέχθηκε ως πολιτική προτεραιότητα ο στόχος της ένταξης της χώρας με τη Δύση.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική  Ευρώπη, ανέδειξε μια νέα κλίση: την ταχύτατη προσέγγιση της Αλβανίας με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να έρθει η άνθηση των διμερών σχέσεων.

Η Τουρκία συμμετείχε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και λίγα χρόνια αργότερα, το 2008, η Τουρκία αναγνώρισε αμέσως την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μια ενέργεια που ήταν θετική στις σχέσεις  με την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου