Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Επιλογές υψηλού ρίσκου - Εξελίξεις απρόβλεπτες

Το κουβάρι περιπλέκεται επικίνδυνα με καταλύτη τις πειρατικές ακροβασίες των ΗΠΑ, που διεκδικούν και πάλι το ρόλο του πλανητικού δικαστή, με τον πιο βεβιασμένο όσο και άτσαλο τρόπο, όσο ποτέ ίσως άλλοτε στην ιστορία τους. Και αυτό συνιστά μια εξέλιξη που δεν επιδέχεται επιπόλαιες και επιφανειακές αναγνώσεις...
Οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά βγαίνουν στη γεωπολιτική πιάτσα, έχοντας καταγράψει μια κορυφαία στρατηγική ήττα στο ενεργητικό τους. Και αυτή ήταν η αποτυχία τους να χαλιναγωγήσουν το αποτέλεσμα της ενορχηστρωμένης "Αραβικής Άνοιξης", πράγμα που είχε σημαντικό κόστος στην έκβαση του συνολικού τους μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού.
Συνεπακόλουθο αυτής της εξέλιξης, ήταν και τα φαινόμενα αποδόμησης που εκδηλώνονται και αφορούν σε κορυφαίες στρατηγικές τους συμμαχίες. Σε πρώτη φάση ως τέτοια μπορούν να καταγραφούν: 
  • Οι διεργασίες που συντελούνται στην Αίγυπτο με την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων και την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίσι, αλλά και... 
  • Η εξελισσόμενη στρατηγική αυτονόμηση της Τουρκίας, με τον εθνικοπαράφρονα Ερντογάν να οριοθετεί μια δική του στρατηγική ατζέντα, με έντονο το στοιχείο της μη προβλεψιμότητας σε μια σειρά από κορυφαίες επιλογές τακτικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για εξελίξεις που μοιραία θέτουν επί τάπητος για πιθανό επαναπροσδιορισμό, και τα επιτελικά σχέδια της υπερδύναμης, αλλά και...
τις διαδικασίες προώθησης των οικονομικών στοχεύσεων των ισχυρών οικονομικών κέντρων, σε μια περίοδο δραστικής επαναχάραξης του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι πως η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, συγκυριακά διευκόλυνε τις επιδιώξεις για απόπειρες δραστικής μεταστροφής αυτής της κατάστασης, και όλα δείχνουν πως σε αυτήν ακριβώς τη φάση σύρεται ο πλανήτης μετά την αιφνίδια πειρατική επιχείρηση σε βάρος της Συρίας.
Γιατί η Συρία;;;
Η επίθεση στη Συρία, μπορεί να είχε - και αδιαμφισβήτητα είχε στο επιχειρησιακό κομμάτι της - πολλά και διάχυτα στοιχεία ερασιτεχνισμού, ωστόσο στρατηγικά υπήρξε η πλέον ενδεδειγμένη προτεραιότητα κι αυτό πρωτίστως για δυο λόγους.

  • Πρώτον: Γιατί στη Συρία οι πρωταγωνιστές που εμπλέκονται είναι πολλοί, και η ενεργοποίησή τους είναι μοιραία εξέλιξη μιας πολεμικής επιχείρησης. Κι αυτό, συνιστά μια τροπή των πραγμάτων, στην οποία θέλησαν να σύρουν τα πράγματα οι Αμερικανοί, και οι λόγοι γι αυτό είναι προφανείς.
  • Δεύτερον: Γιατί στη Συρία, ταυτοποιείται στην κορυφαία του έκφραση ο χαρακτήρας της σύγκρουσης, μιάς και η Ρωσία τοποθετείται εκεί ακριβώς που επιδιώκουν τα σκοτεινά κέντρα των ΗΠΑ. Στον αστερισμό δηλαδή της δαιμονοποίησης της από όλους αυτούς που επιδιώκουν το στρατηγικό αφανισμό της.
Στο επιχειρησιακό πεδίο βεβαίως, αυτή η επίθεση προσέφερε μια πρώτης τάξεως δυνατότητα για ένα πραγματικό crash test αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων της εγκατεστημένης αεράμυνας, αλλά ο ερασιτεχνισμός στην επιχειρησιακή διαχείριση, μετέτρεψε το έτσι κι αλλιώς απογοητευτικό αποτέλεσμα, σε στρατηγικό Βατερλό για τις ΗΠΑ, κι αυτό συνιστά μια εξέλιξη που ενδέχεται να καταστήσει περισσότερο απρόβλεπτους τους επόμενους βηματισμούς του Αμερικανού προέδρου.
Τι αποκαλύπτει η κλιμάκωση που επιχειρείται...
Το σχέδιο στη σύλληψή του δείχνει να είναι απλό. Οι πιθανολογούμενες επιπτώσεις του ωστόσο, συνιστούν επιλογές υψηλού ρίσκου, αφού μεταξύ άλλων τροφοδοτούν ανασφάλειες ικανές να δρομολογήσουν απρόβλεπτες αντιδράσεις. Η λογική αυτού του σχεδίου, στηρίζεται στο γκελάρισμα του φορτίου της απειλής. Έτσι...

  • Ο αιφνίδιος βομβαρδισμός με τη "μητέρα των βομβών" στο Αφγανιστάν, είχε ως πραγματικό αποδέκτη τη Βόρεια Κορέα... 
  • Η κλιμακούμενη απειλή στη Βόρεια Κορέα, ανεξάρτητα από το πως τελικά θα εξελιχθεί, αυτό στο οποίο πρωτίστως αποσκοπεί, είναι στην απόλυτη χαλιναγώγιση του σαστισμένου και στρατηγικά μη έμπειρου κίτρινου γίγαντα...
  • Ενώ οι επιχειρησιακές προπαρασκευές που συντελούνται στην Ευρώπη, με τη συγκρότηση κοινού Ευρωνατοϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης της προπαγάνδας και των υβριδικών απειλών στο Ελσίνκι, όπως επίσης και η συγκρότηση Νατοϊκού κέντρου αντικατασκοπείας στη Ρουμανία, αποκαλύπτουν πως το crash test της αποτελεσματικότητας της αεράμυνας στη Συρία, είναι μια πράξη με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, όπου επιχειρείται επικίνδυνη και ακραία κλιμάκωση της αντιρωσικής ρητορικής.
Ο πλανήτης στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του...
Και μέσα σ αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχουν απαντήσεις που είναι εύκολο να δοθούν, όπως δεν υπάρχουν και προβλέψεις που να μην ενσωματώνουν έντονο το βαρύ φορτίο της επικείμενης διάψευσης, την επόμενη κιόλας στιγμή της διατύπωσής τους.

Και μπορεί να είναι κάμποσοι οι σκιτζήδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κάνοντας καριέρα επενδύοντας, άλλοι στην άκριτη Αμερικανολατρεία και άλλοι στην ακατάσχετη προφητολαγνεία με έντονη τη γαρνιτούρα της μεταφυσικής και της συνομωσιολογίας, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα από το να "προβλέπεις" πως αν χτυπηθεί η Β. Κορέα, τότε ο Κίμ θα απαντήσει στοχοποιώντας τις Αμερικανικές βάσεις στη Νότιο Κορέα και την προεδρική κατοικία σ αυτήν, διότι απλούστατα, το μόνο που θα έχει απομείνει εκεί θα είναι οι κατσαρίδες των υπονόμων.
Οι αντιδράσεις της Βόρειας Κορέας παραμένουν απρόβλεπτες... Όπως απρόβλεπτη παραμένει η όποια αντίδραση όποιου άλλου πιθανολογήσει πως μέσα στη λογική του γκελαρίσματος της απειλής, ενδέχεται να αποτελέσει τον επόμενο υποψήφιο στόχο της διαστροφικής εμμονής που δείχνει να σηματοδοτεί τους χειρισμο´πυς της αμερικανικής ηγεσίας.
Πρωτίστως όμως απρόβλεπτοι δείχνουν να είναι οι επόμενοι βηματισμοί στους οποίους ενδέχεται να συρθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, στην εφιαλτική διαδρομή που επέλεξε να ακολουθήσει.
Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν ένα πολύπλοκο παζλ με πολλαπλές αναγνώσεις, και το πρώτο το οποίο καταδεικνύει ως υπερεπείγουσα ανάγκη, είναι την ανάγκη για άμεση απομάκρυνση των κομπάρσων από την αρένα των συγκρούσεων...
Πρώτον: Γιατί στην ουσία της - μια τέτοια κίνηση - συνιστά την μόνη ασφαλή επιλογή, της οποίας τη χρησιμότητα δυστυχώς δε διακρίνει η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση, αφού επιμένει να παραδίδει τη χώρα ως χρηστικό γεωπολιτικό αναλώσιμο στα σχέδια των ισχυρών. Και...
Δεύτερον: Γιατί μια τέτοια εξέλιξη, είναι η μόνη ικανή να αποσυνθέσει σε βάθος το γεωστρατηγικό παζλ των ισχυρών και να ανακόψει τα εφιαλτικά σχέδια τους, προσφέροντας την πολύτιμη γεωπολιτική ανάσα που έχει ανάγκη ο πλανήτης ολόκληρος.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Σχετικό βίντεο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου