Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Συνολική αμφισβήτηση στο Αιγαίο κλιμακώνει η Τουρκία

“Ύποπτη” αλλά και “επικίνδυνη” χαρακτηρίζουν πολλοί τη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη... διεκδίκηση ελληνικών νησιών. Δεν είναι τυχαία η συχνή αναφορά σε νησιά του Αιγαίου και ακόμη περισσότερο η αναφορά σε “σχηματισμούς”...


Την ώρα που το Μαξίμου εμφανίζεται ενοχλημένο από την αναφορά του υφυπουργού Ναυτιλίας σε προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως ανάφερε τα νησιά αυτά να...
αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”, οι Τούρκοι μοιάζουν να εκμεταλλεύονται την αποκάλυψη αυτού του ελληνικού σχεδίου στο έπακρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζοντας την αναφορά του Νεκτάριου Σαντορινιού στην αξιοποίηση των 28 νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί ευθέως την ελληνική επικράτεια.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ότι δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις. Αμφισβητεί δηλαδή την απόλυτη εξουσία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και μιλά για “αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς”.


Για την Άγκυρα δηλαδή είναι δεδομένο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ολόκληροι σχηματισμοί που είναι “γκρίζες ζώνες” και η κατάστασή τους δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί πληθυντικό δεν μιλάει για έναν σχηματισμό, ή ένα σύμπλεγμα νησιών, αλλά για σχηματισμούς.
Μάλιστα ζητά απ' την Αθήνα να κατονομάσει τα νησιά για τα οποία έχει σχέδια, χωρίς η ίδια η Άγκυρα να κατονομάζει τα νησιά και τις νησίδες το καθεστώς των οποίων αμφισβητεί.




Κάπως έτσι το ερώτημα είναι ποια είναι τα νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο των Τούρκων και αν εξαιρέσει περιοχές τύπου “Ίμια” όπου οι Τούρκοι ευθέως έχουν μιλήσει για “αμφισβητούμενο καθεστώς” τα ερωτήματα είναι πολλά.


Ο χρόνος που επιλέγουν οι Τούρκοι να απαντήσουν με τον τρόπο αυτό στα όσα είπε ο υφυπουργός με τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό σε πλήρη εξέλιξη μοιάζει και με μια προσπάθεια να πέσει στο τραπέζι ένα ακόμη “διαπραγματευτικό όπλο”. Οι αναφορές ωστόσο σε “γκρίζες ζώνες” πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς την ίδια ώρα στα ανατολικά της σύνορα η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτους γεγονός που θα σημάνει αλλαγή των δεδομένων ακόμη και στο εσωτερικό της... 


Εκτός των λόγων όμως υπάρχουν και τα έργα. Αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας αποψιλώθηκε από ηγετικά και έμπειρα στελέχη της η Άγκυρα επιλέγει τη διατήρηση της έντασης με καθημερινές παραβιάσεις. Τρία τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο την Τετάρτη και άλλα τέσσερα την Πέμπτη, τα δύο από τα τελευταία ήταν μάλιστα οπλισμένα...

2 σχόλια:

  1. Επειδή, αυτά τα έργα, απλώς φτιάχνονται σιωπηλά και ΔΕΝ ανακοινώνονται ΠΟΤΕ, αυτό ο Σαντορινιός είναι είτε ηλίθιος είτε προδότης. Ό,τι και αν είναι, δεν κάνει γιά δημόσιος λειτουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού έχουμε φτάσει, γιά να ασκήσουμε πολιτική έναντι Ελληνικών
    νησιών να χρειάζεται να το κάνουμε κρυφά μην μας καταλάβουν
    οι Τούρκοι,αυτά είναι τα αποτελέσματα των εθνικοπροδοτηκων
    κυβερνήσεων να τούς χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή