Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Επανέρχεται το κούρεμα και τα υπόλοιπα "τρομακτικά" που ..."είχαμε αφήσει πίσω μας"

Το τρομο-σενάριο για κούρεμα καταθέσεων επανέρχεται από τους δανειστές με αφορμή τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων...

Κούρεμα καταθέσεων ξανά στο τραπέζι

Οι δανειστές δίνουν ουσιαστικά τρεις μήνες προθεσμία στις τράπεζες, ως τα επόμενα stress tests της ΕΚΤ. Στην περίπτωση που προκύψουν νέες δανειακές ανάγκες απειλούν με...

κούρεμα καταθέσεων και αυτό καθώς εκκρεμούν ακόμη νομοθετικές ρυθμίσεις όπως το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που αποφασίζουν κούρεμα δανείων ή πτώχευση μη βιώσιμων εταιρειών, αλλά και άλλες βασικές διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 


Η “κόκκινη κάρτα” των δανειστών έχει βγει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών, ωστόσο αφορά άμεσα όλους τους καταθέτες καθώς η απειλή για το λεγόμενο bail in δεν σημαίνει τίποτε άλλο από κούρεμα των καταθέσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την καταθετική τους βάση με κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα... σεντούκια στους λογαριασμούς. 

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιορισμένες εισροές καταθέσεων μετά την εξασφάλιση της τρίτης διάσωσης και παραμένουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου