Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Απίθανοι τύποι - Με νέα επιστολή δουλοπρέπειας υποδέχονται το παραλήρημα Σόιμπλε

Νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ετοιμάζεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών καταθέτοντας τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος...

Επιστολή Τσακαλώτου με συνολική πρόταση για κλείσιμο της αξιολόγησης

Η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα αποτελεί σε έναν βαθμό και την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις τελευταίες παρεμβάσεις Σόιμπλε, με αιχμή τις δηλώσεις του στο Νταβός αφού, όπως έχει διαφανεί, η πρόταση της κυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει και τις...
πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τη λήξη του προγράμματος κι έπειτα. Πάντως χθες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να σχολιάσει τις νέες κορόνες του γερμανού υπουργού Οικονομικών που ανέφερε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου η κυβέρνησή του δεν θα περάσει νέο πρόγραμμα από το γερμανικό Κοινοβούλιο. «Κανένα σχόλιο» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οι ίδιες που λίγες ώρες νωρίτερα θύμιζαν για τις εκτιμήσεις Τόμσεν περί των δεικτών της ανεργίας στην Ελλάδα πως σε όλες του τις εκτιμήσεις ώς τώρα για την ελληνική οικονομία έχει πέσει έξω.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των «ΝΕΩΝ», το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την επιστολή προς τους δανειστές επιδιώκοντας να τους ενημερώσει για τις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να γίνει η κατάλληλη προεργασία και από πλευράς των θεσμών. Επί της ουσίας θα παρουσιάζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά του τρέχοντος προγράμματος, τη μεταμνημονιακή περίοδο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό και τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει και τις εναλλακτικές υποπροτάσεις αναλόγως των πιθανών αποκλίσεων από τους στόχους, αν και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ούτε καν ο κόφτης να ενεργοποιηθεί, διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.
  
ΝΕΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Παράγοντες του Μαξίμου εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στο Χίλτον στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για διαβουλεύσεις.

Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου - κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα -, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς παρασκηνιακές επαφές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πιστεύει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα καταφέρει - αν αυτό επιδιώκει - να βάλει τρικλοποδιά στη δεύτερη αξιολόγηση, ακόμη κι αν το ΔΝΤ καθυστερεί τη διασαφήνιση του ρόλου του σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Επενδύει μάλιστα στην εκτίμηση πως κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν επιθυμεί να δει νέες εστίες αποσταθεροποίησης μέσα στο 2017 και επιπλέον στην υποστήριξη που έχει η ελληνική κυβέρνηση από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, με τον υπουργό Οικονομικών της Σαπέν να προωθεί μια συμβιβαστική λύση που θα κινείται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
  
ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Η κυβέρνηση θα κατέβει στο γήπεδο της διαπραγμάτευσης με την πρόταση για πλεονάσματα 2,5%+1% για την ανάπτυξη και θα αφήσει να εννοηθεί ότι εφόσον υπάρξει το αντίβαρο της συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τους δανειστές, είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει για την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης και κατά πάσα πιθανότητα για τη μείωση του αφορολογήτου.

Ολα αυτά ενώ κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης αρχίζουν να ανησυχούν για την πιθανότητα να κληθούν στη Βουλή να ψηφίσουν νέα μέτρα. Πάντως η κυβέρνηση είτε διά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε διά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτηση νέων μέτρων από την παρούσα Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει ενημερώσει για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης βουλευτές και στελέχη των 53 που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της διαπραγμάτευσης.
   
ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΕ ΕΞΟΡΜΗΣΗ. Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στο Μαξίμου αποφασίστηκαν εξορμήσεις υπουργών προς τον λαό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κορυφωθεί με πολιτική εκδήλωση που θα έχει ως ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο κομματικό όργανο επιβεβαιώθηκε ότι το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ δεν οδηγεί στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αφού δεν ακουμπά πολιτικά πρόσωπα. Εάν ωστόσο κατά τη δικαστική διερεύνηση κάποιων υποθέσεων υπάρξει αναφορά σε πολιτικούς, τότε ο φάκελος θα επιστραφεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου