Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ισχυρές δυνάμεις εντείνουν τις κινήσεις τους και "φυλακίζουν" στις επιλογές τους τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Το αλισβερίσι γύρω από το Κυπριακό θα συνεχιστεί με νέα ένταση το επόμενο διάστημα, όπως ανέδειξαν και οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη... 
Αποψη από την είσοδο της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, στα νότια του Νησιού. Η Κύπρος έχει ζωτική σημασία για τον βρετανικό ιμπεριαλισμό
Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποφασίστηκε «να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ' όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι...
όποιες διαφορές υπάρχουν ή, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων, συνέχιση εφ' όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και για τα έξι κεφάλαια». Ουσιαστικά, αναγνωρίζεται καθαρά πως όλες οι κρίσιμες διαφορές, σε Εδαφικό, Περιουσιακό, Διακυβέρνηση κ.τ.λ., θα εξετάζονται σε αλληλεξάρτηση και με τη συζήτηση για το κρίσιμο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον των συνομιλιών θα καθοριστεί από ένα ακόμα πιο σκληρό «παζάρεμα», με εργαλείο πάντα το νέο σχέδιο διχοτόμησης του νησιού.

Οπως ανακοινώθηκε, την επόμενη Τετάρτη 1η Φλεβάρη θα καθοριστεί η συνέχιση των επαφών. Πάντως, από τη δική του πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι καθαρό αν μπορεί την επόμενη βδομάδα ή το επόμενο δεκαήμερο να συγκληθεί η Διάσκεψη για την Ασφάλεια σε ανώτατο επίπεδο. «Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ, να μην το σκοτώσουμε», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, θα είναι ανοικτού τέλους και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να σπρώξουμε προς λάθος κατεύθυνση τη διαδικασία με μια πολύ υπερβολική βιασύνη. Αυτή την ισορροπία πρέπει να την προφυλάξουμε». Πρόσθεσε, ακόμα, πως «οι εκτιμήσεις πως έγινε το Μοντ Πελεράν και δεν βγήκε τίποτα, έγινε η Γενεύη και δεν βγήκε τίποτα, είναι άτοπες. Ναι, δεν είμαστε στο σημείο συμφωνίας και όλα τέλειωσαν, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν γι' αυτό».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην Αγκυρα
Πάντως, αν και οι σοβαρές διαφωνίες συνεχίζουν να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις, παραμένουν οι διαθέσεις για να προχωρήσει ένας συμβιβασμός, δεδομένων των μεγάλων γεωπολιτικών σχεδιασμών που διακυβεύονται από τις ισορροπίες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στο Κυπριακό.
Σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας. Στην ατζέντα της περιλαμβάνεται σίγουρα και το Κυπριακό, αλλά και θέματα όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η Συρία, σε μια περίοδο που πολλοί επιμένουν ότι ευρύτεροι δίαυλοι ανοίγουν ανάμεσα σε Αγκυρα - Λονδίνο. Αλλωστε, εδώ και καιρό, η βρετανική πλευρά φέρεται να δείχνει «κατανόηση» για την τουρκική επιμονή για διατήρηση «εγγυήσεων» (έστω στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο) και στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη «σενάρια» περί βρετανικής «πρωτοβουλίας», σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο υιοθετεί και άλλες προτάσεις που η Αγκυρα έχει θέσει εδώ και καιρό, όπως είναι και η «επαναξιολόγηση» της κατάστασης μετά από ένα χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.
Τα δικά τους βήματα ασφαλώς καθορίζουν και άλλα κέντρα, όπως οι ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, δήλωσε προχτές, μετά από συνάντησή της με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού, στην παροχή όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης και όταν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να είναι μέρος και να συμμετέχουν στις συζητήσεις, αλλά όταν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ξεδιπλώνεται και η τουρκική επιθετικότητα. Είναι χαρακτηριστική η καθημερινή αρθρογραφία των αστών. Χτες, αναλυτής της «Χουριέτ» σημείωνε: «Ισως έχει έρθει ο καιρός (τουλάχιστον) να εξετάσουμε το μοντέλο του Κοσσόβου για τη βόρεια Κύπρο. Ισως η Αγκυρα πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά την άρση των ενστάσεών της για την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους από φίλες και αδελφές χώρες. Ακόμα κι αν το ενδεχόμενο της προσάρτησης θα μπορούσε να παραμεριστεί, η βόρεια Κύπρος ίσως πρέπει να δοκιμάσει να αποκτήσει το καθεστώς μιας αυτο-διοικούμενης περιοχής υπό τουρκική εντολή. Ισως είναι η κατάλληλη ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και άλλες επιλογές πέρα από μια ομοσπονδιακή διευθέτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου