Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Απειλούν με περισσό θράσος οι Τούρκοι: “Θα γίνει μεγάλη ζημιά από τη μη έκδοση των οκτώ”

“Αυτό που απαιτεί η αρχή της αμοιβαιότητας, θα το εφαρμόσουμε. Όπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς με τον ίδιο τρόπο από εδώ και πέρα”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολιάζοντας τη μη έκδοση φερόμενων εμπλοεκόμενων στο πραξικόπημα από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία... 

Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί βγαίνουν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς από τον Άρειο Πάγο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Ο Τούρκος Υπουργός για την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας είπε ότι θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Μιλώντας σε εκπομπή στο Κανάλι 24 της Τουρκίας, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε για την...
μη έκδοση των οχτώ ότι “πραγματικά είναι ένα βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας”, προσθέτοντας ότι αυτό το βλέπουν οι αρμόδιοι και των δύο χωρών. Όπως είπε η Άγκυρα, έστειλε ξανά φάκελο με αίτημα την έκδοσή τους. Ο Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε ότι επανέλαβαν το αίτημά τους λόγω νέων στοιχείων προωθώντας το στο ελληνικό υπουργείο δικαιοσύνης και ζητούν να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. 


Όπως είπε, επανέλαβαν πως είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Τουρκία έπειτα από την αξιολόγηση αυτή. Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ελπίδα έπειτα από την αποστολή και του δεύτερου φακέλου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα στα λόγια είναι καλή αλλά όταν έφτασε η ώρα της πράξεις δεν έκανε αυτά που έπρεπε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι καθαρό ότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος διέφυγαν στην Ελλάδα. “Διασυνδέονται με την ομάδα που πήγε να δολοφονήσει τον Πρόεδρό μας. 

Πέραν της διασύνδεσης είναι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που είχαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος. Με την απόφαση που έδωσε το ελληνικό δικαστήριο εμπόδισε την εκδίκασή τους για ένα τέτοιο έγκλημα, εμπόδισε την τιμωρία τους”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να καταλάβει την Τουρκία ως μια χώρα που στο παρελθόν έζησε πραξικοπήματα. “Και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε δηλώσεις που τόνιζαν αυτό αλλά αν κοιτάξετε την απόφαση που εκδόθηκε δεν μπορεί να εξηγηθεί με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το έγκλημα που διέπραξαν είναι μεγάλο. Δεν μπορείτε να απαλλαχτείτε εμποδίζοντας την εκδίκαση των ατόμων που άνοιξαν το δρόμο για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, εμποδίζοντας την εκτέλεσή της τιμωρίας που αξίζουν με το να λέτε ‘η δικαιοσύνη μας είναι ανεξάρτητη’”, είπε ο Μπεκίρ Μποζντάγ. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νομική αλλά πολιτική. 

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει ούτε και τα άλλα 50 άτομα που ζήτησε η Τουρκία από το 2007, με τον ισχυρισμό πως στην Ελλάδα εκπαιδεύονται τρομοκράτες της οργάνωσης DHKP-C. Για τους 40 στρατιωτικούς στη Γερμανία των οποίων η Τουρκία ζητά επίσης την έκδοσή τους, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει σταλεί αίτημα στο Βερολίνο. “Για κάποιους υπάρχει αίτημά μας για έκδοση και για κάποιους για σύλληψη. Δυστυχώς η Ιντερπόλ αρνείται αυτή τη στιγμή την έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Γκιουλέν. Αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά. Η Ιντερπόλ πρέπει να στείλει κοινοποιήσεις για την αναζήτηση σε όλο τον κόσμο και τη σύλληψη τους στο πλαίσιο των συμφωνιών μας. Δεν κάνει αυτά που πρέπει, αρνείται. Τώρα εάν κάποιος στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα είναι πραξικοπηματίας, τρομοκράτης της οργάνωσης Γκιουλέν, ή του ΡΚΚ ή της τρομοκρατικής οργάνωσης DΚCP C και μάλιστα εγώ λέω πως ακόμη και αν πάει εκεί ένας τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους με την προϋπόθεση ότι έχει κάνει επίθεση εναντίον της Τουρκίας, δεν θα τον εκδώσουν επειδή αξίζει να του δείξουν σεβασμό”, είπε. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία θα ζητήσουν την έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να τους εκδώσει χωρίς δισταγμό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. “Τώρα ανοίγουν την πόρτα του ασύλου. Από τη στιγμή που του δώσεις το καθεστώς του πρόσφυγα τότε η διαδικασία έκδοσης τελειώνει από μόνη της”, αναφέρει. 

Για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με την άνοδο στην εξουσία του Τραμπ έστειλαν νέα στοιχεία, έγγραφα και αποδείξεις στο αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης. “Εγώ έχω ελπίδα. Ακόμη διατηρώ την ελπίδα μου. Σε αυτό το θέμα δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση αλλά αν δούμε αυτούς που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία και τις δηλώσεις Τραμπ σε αυτό το θέμα ενισχύεται η άποψή μας ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως αν χρειαστεί θα ξαναπάνε στις ΗΠΑ να τους εξηγήσουν τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες τους. 


ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 31/01/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου