Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο "παράξενος" ρόλος του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό - 'Αποψη

Ο Νορβηγός ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντε (Espen Barth Eide), ήταν εκ των πρωταγωνιστών στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την Διεθνή Διάσκεψη στην Γενεύη...



Συντονιστής των διαβουλεύσεων από τις 22 Αυγούστου 2014, όταν ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του από τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ Ban-ki-Moon, έπαιξε τον δικό του ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ένας σύμβουλος και διαμεσολαβητής, θα έπρεπε να διακρίνεται, από άριστη γνώση του θέματος με...
το οποίο ασχολείται και φυσικά να είναι αμερόληπτος λειτουργώντας πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Συμβαίνει όμως αυτό από τον κ. Eide;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο κ. Eide πιάστηκε αδιάβαστος, όταν σε συνομιλία με ανώτερο διπλωμάτη, επέμενε ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ για κατοχικό στρατό στην Κύπρο. Όπως ήταν φυσικό αυτό μεταβιβάστηκε στην Ελληνική πλευρά κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελληνικής διπλωματίας, παρουσιάζοντας του τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπου γίνεται σαφής αναφορά για κατοχικό στρατό. Άγνοια ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση;

Ο Espen Eide, πρώην Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Νορβηγίας, ατλαντιστής και πολέμιος της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ επιλέχτηκε στην θέση αυτή από τον ΟΗΕ με την παρέμβαση της Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland.

Η κ. Nuland δεν είναι καθόλου άγνωστη στον Espen Eide, καθώς είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Με το ΝΑΤΟ όμως είχε και έχει σχέσεις και ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jens Stoltenberg σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, που έδωσε Υπουργική θέση στον Espen Eide. Η επιλογή του Eide τον Αύγουστο του 2014 ως ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό και του Stoltenberg τον Οκτώβριο του 2014 ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, συνέβησαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Nuland τον Σεπτέμβρη του 2013. Είναι σαφές ότι μόνο συμπτώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν όλα αυτά τα γεγονότα.

Ο παράξενος ρόλος του Eide, που φαίνεται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, φάνηκε και στις συνομιλίες στην Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, όπου πρωταρχικός του στόχος ήταν μια γρήγορη, πριν την 20 Ιανουαρίου «λύση» πρώτης συμφωνίας που θα δέσμευε όλες τις πλευρές και ιδίως την Κυπριακή.

Γιατί όμως η 20 Ιανουαρίου; Γιατί τότε αλλάζει επίσημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η κ. Nuland δεν θα μπορεί να φέρει σε πέρας το όποιο πλάνο εξυπηρετούσε, καθώς θα χασει την θέση της και την επιρροή της. Επίσημα τουλάχιστον. Όμως και η θεση του Espen Eide είναι επισφαλής, καθώς ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, έχει διαφορετικό σχεδιασμό για την θητεία του και ο Νορβηγός πολιτικός, δεν είναι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής στα πλάνα του.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ως πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας με το Σοσιαλιστικό κόμμα και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει άλλη πολιτική λογική από τους άχρωμους και άοσμους, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκατόχους του.

Πάντως ο Espen Eide, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά το ειδικό ρόλο που έχει αναλάβει, με την επιλογή του να αναβάλει την συνάντηση του με τον Τουρκο ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu στην Άγκυρα και να την κάνει στην ΝΥ όπου επέστρεψε εσπευσμένα όταν ενημερώθηκε για την συνάντηση που θα είχε για το Κυπριακό ο κ. Guterres με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Τυχαίο κι αυτό;

Ο Espen Eide, λειτουργεί όχι προς το συμφέρον των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ούτε για τις εγγυήτριες δυνάμεις. Λειτουργεί με γνώμονα άλλα συμφέροντα, που όπως όλα δείχνουν καταλήγουν στα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην περιοχή και στην αντιρωσική πολιτική. Κάτι που όπως φαίνεται δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο ως προς την επίλυση του Κυπριακού αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις, προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου