Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Φινλανδία: Σηκώνει μπαϊράκι σε Σόιμπλε λόγω εθνικής άμυνας

Η ημερήσια εφημερίδα της Φινλανδίας Helsingin Sanomat αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο εξοπλιστικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει ναυπηγήσεις αλλά και νέο μαχητικό αεροσκάφος, με στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να αμυνθούν του πατρίου εδάφους…
Σύμφωνα λοιπόν με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας φέρονται να συμφώνησαν στην επιβολή ειδικού φόρου ορισμένου χρόνου (ίσως και για μια δεκαετία), για την εθνική άμυνα. Σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, οι...
πολιτικές δυνάμεις της Φινλανδίας έλαβαν με υπευθυνότητα τις αποφάσεις τους για την εθνική άμυνα, με τις λεπτομέρειες των αποφάσεων να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.
Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι το Ναυτικό της χώρας έχει αιτηθεί την προμήθεια τεσσάρων περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης (OPV: offshore patrol vessels / με δυνατότητα να επιχειρούν σε θαλάσσιες περιοχές με πάγους) εκτιμώμενου κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος Squadron 2020 και η φιλανδική Αεροπορία έχει ξεκινήσει τον διαγωνισμό που θα οδηγήσει στην επιλογή του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει τα F-18, σε μια προμήθεια που αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πολύ ενδιαφέρον στον φιλανδικό χειρισμό της υπόθεσης που άπτεται της εθνικής άμυνας της χώρας, είναι οι επιλογές που έχουν εξετάσει για να αποφευχθούν νέα μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας να ακολουθεί τα μέτρα… δημοσιονομικής ορθοδοξίας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επί της ουσίας όμως από τον Γερμανό Σόιμπλε.
Οι Φιλανδοί επιθυμούν να κρατήσουν τις δαπάνες που θα απαιτηθούν εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ επιβάλει όρια στο δημόσιο χρέος, οπότε το φιλανδικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρία σενάρια!

Το πρώτο είναι να διαπραγματευθούν εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ επικαλούμενοι τον εθνικό κίνδυνο, εν προκειμένω τον ρωσικό… κάποιοι φώναζαν χρόνια για τουρκικό κίνδυνο, αλλά με το πρόσχημα της ΝΑΤΟϊκής συμμετοχής δεν τους έδιναν σημασία… ευτυχώς ορισμένα ζητήματα κατέστησαν αυταπόδεικτα ακόμα και για «άπιστους Θωμάδες».
Οι άλλες δυο λύσεις που εξετάζονται είναι, η εγγραφή των δαπανών αυτών ως εκτός προϋπολογισμού, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, των φιλανδικών, τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία και το χρέος!
Καλέ δεν ήταν η Φινλανδία από τους σκληρότερους επικριτές της χώρας μας ζητώντας απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων παντού και τώρα επικαλούμενη το εθνικό συμφέρον συζητά να αδιαφορήσει με συνοπτικές διαδικασίες για τους κανόνες της Ένωσης;
Μια τρίτη λύση που έχει βρεθεί στο τραπέζι είναι ο προγραμματισμός της αποπληρωμής των δαπανών εκτός προϋπολογισμού, σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών, στηριζόμενη η χώρα στον φόρο για την εθνική άμυνα που μπορεί να αποφέρει περί το μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια βάση για ορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως και μια ολόκληρη δεκαετία… κάτι σαν «αμυντικός ΕΝΦΙΑ» να θεωρήσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου