Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ο Ερντογάν διαλύει φαντασιώσεις Αθήνας και Λευκωσίας για «θετική» στάση στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά

Τις παντός είδους φαντασιώσεις, τις οποίες είχαν ακόμα και σήμερα κάποιοι  στην Αθήνα και στην Λευκωσία για την θέληση της Τουρκίας  να βρεθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση  του Κυπριακού,  ήλθε και διέλυσε με τον πιο εμφατικό και συνάμα θρασύ τρόπο ο Πρόεδρος  της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdogan...

Ο Ερντογάν διαλύει φαντασιώσεις για «θετική» στάση στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters απευθυνόμενος χθες Παρασκευή σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε με περίσσια…ειλικρίνεια ότι: «Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι...
δεν πρέπει να περιμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα». Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι το κλειδί της λύσης για το Κυπριακό το έχει η Τουρκία και όχι ο κ. Ακιτζή καθώς επίσης  ότι στην ουσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης (εμείς δεν ξεχνάμε ότι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Πρόεδρος) διαπραγματεύεται με την ίδια την Άγκυρα και όχι με τους Τουρκοκυπρίους.  Ο κ. Erdogan βέβαια δεν σταμάτησε εκεί. Κατά παράβαση κάθε διπλωματικής πρακτικής πήγε ακόμα πιο πέρα και κατηγόρησε την  Ελλάδα ότι «το βάζει στα πόδια».

Καίρια, εύστοχη και προπάντων αιχμηρή ήταν η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά ο  ο οποίος επεσήμανε ότι «στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν… όταν εμείς είμαστε ακόμα εδώ»! Η Τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ κ.  Mevlut Cavusoglu αποχώρησε νωρίς το πρωί την Γενεύη με την αιτιολογία ότι είχε άλλες… σημαντικότερες υποχρεώσεις όπως η Συριακή κρίση και η συνταγματική μεταρρύθμιση. Η πραγματική αιτία όμως αιτία  ήταν ότι οι Τούρκοι ήθελαν  να αποφύγουν  μία πρώτη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων που θα τους  έφερνε σε δύσκολη θέση. Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω  ότι ο κ. Κοτζιάς χειρίζεται από Ελλαδικής πλευράς το Κυπριακό με επιδέξιο και έξυπνο τρόπο, κάτι που πρέπει να του το αναγνωρίσουμε πέρα από κάποια κακεντρεχή υπονοούμενα  κύκλων στην Λευκωσία και στην Αθήνα. Όπως επίσης πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτή την δύσκολη αποστολή στην Γενεύη ο κ. Κοτζιάς είχε από πίσω του και την στήριξη σύσσωμης  της Αντιπολίτευσης,  οι θέσεις της οποίας κινήθηκαν σε μία ενιαία εθνική γραμμή.
Εκτός  όμως από τον «ειλικρινή» τρόπο με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε  για μία ακόμα φορά ποιος έχει στα χέρια του την λύση του Κυπριακού και γιατί δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα μία δίκαιη και βιώσιμη λύση,  η Άγκυρα μας υπενθύμισε τον αναθεωρητισμό της στο Αιγαίο και εμμέσως λόγω συγκυρίας την διασύνδεση και την αλληλεξάρτηση των Ε/Τ σχέσεων με το Κυπριακό.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, την ημέρα που οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Γενεύη βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο, το Τουρκικό ΥΠΕΞ με το εκπρόσωπο του κ. Hüseyin Müftüoğlu αντέδρασε έντονα στην προ τριήμερου (9 Ιανουαρίου) επιστολή  του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή είχε προαναγγέλλοντας την εκπόνηση Σχέδιου για την περιβαλλοντική και τουριστική αξιοποίηση βραχονησίδων. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν ονομάτισε τις βραχονησίδες στην μάλλον και μάλλον χωρίς κάποια συνεννόηση με το ΥΠΕΞ πρόχειρη επιστολή του, η Τουρκία επέλεξε κατά την γνώμη μας σκόπιμα να θέσει την συγκεκριμένη ημέρα το κατ’ αυτήν θέμα των «αμφισβητούμενων γεωγραφικών σχηματισμών» του Αιγαίου (οι λεγόμενες… «γκρίζες ζώνες») την συγκεκριμένη ημέρα την «στιγμή» που υποτίθετο ο Έλληνας και ο Τούρκος ΥΠΕΞ … προσπαθούσαν να βρουν λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Μεγαλόνησο. Με δύο λόγια «είμαστε εδώ, αμφισβητούμε το status quo» και αυτό μην το ξεχνάτε τώρα που μιλάμε για το Κυπριακό!

Η εκτίμηση μας είναι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει και θα αυξήσει την πίεση που ασκεί με την αναθεωρητική και ηγεμονική της πολιτική σε όλο το φάσμα  των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο τόξο Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος. Ιδιαίτερα τώρα που είδε ότι δεν προχώρησε η μορφή λύσης που επιδιώκει διακαώς και με χρονική πίεση. Με τις γνωστές πρακτικές της θα δημιουργεί  κατά διαστήματα ελεγχόμενη ένταση προσπαθώντας  να στήνει  σκηνικό κρίσης με απώτερο στόχο την ανατροπή του ισχύοντος status quo και την δημιουργία τετελεσμένων! Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη Τουρκική αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα βγάλουμε σχετικά συμπεράσματα από «την συμπεριφορά» της Άγκυρας. Και αυτό παρά τα προβλήματα εσωτερικής αστάθειας που αντιμετωπίζει. Ο Ερντογάν χρειάζεται ένα αφήγημα νίκης και επειδή μέχρι σήμερα δεν το βρίσκει στην Συρία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν  το στρέψει στα Δυτικά. Μόνο έτσι και με αποφασιστικότητα θα αποτρέψουμε τα χειρότερα. Ο εφησυχασμός και ο κατευνασμός φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο ενός νέου πατριωτισμού είναι αδήριτη ανάγκη να χαραχθεί σε εθνικό επίπεδο και με εθνική ομοψυχία από μηδενική βάση μία νέα συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Διάθεση για εθνική συνεννόηση από Κυβέρνηση και Πολιτικά κόμματα όπως αποδείχθηκε με την ελληνική θέση στην Γενεύη υπάρχει.  Μία στρατηγική  που θα αποβλέπει στην ανάπτυξη αξιόπιστης αποτροπής και οπωσδήποτε ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας με ταυτόχρονη καταγγελία της σε διεθνές επίπεδο. Χωρίς φοβικά σύνδρομα αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, με αρραγές εσωτερικό μέτωπο και φυσικά  με προσδιορισμένα αυτά που ονομάζομαι εθνικά συμφέροντα και με πρωταρχικό πλέον στόχο την εθνική μας επιβίωση ας ξεκινήσουμε σήμερα, όχι αύριο γιατί ίσως είναι αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου