Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Οργή της Άγκυρας με παραβιάσεις και αερομαχία στο Αιγαίο

Μετά το διπλωματικό «πόλεμο» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, η Άγκυρα σε μια σπασμωδική ενέργεια, έστειλε στο Αιγαίο και μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας προκειμένου να προκαλέσει περεταίρω την ελληνική πλευρά...



Έτσι λοιπόν  1 σχηματισμός αποτελούμενος από ζεύγος τουρκικών F-16 (τα οποία ήταν οπλισμένα), προχώρησε σε 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου σε...
Βόρειο-Ανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο. Άμεσα απογειώθηκαν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσαν καθήκοντα Readiness προκειμένου να εκτελέσουν αναχαίτιση και αναγνώριση των εισβολέων οι οποίοι όμως δεν συμμορφώθηκαν.


Ως αποτέλεσμα οι προκλητικές ενέργειες των τούρκων προκάλεσαν εμπλοκή στην οποία τα ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε ελιγμούς εναέριας μάχης, προκειμένου να βρεθούν  σε παραμέτρους βολής. Η εμπλοκή ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση των τουρκικών μαχητικών από το ελληνικό FIR.

Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια ανακοίνωση... φωτιά για την Ελλάδα σύμφωνα με την οποία αναφέρονται τα εξής: "To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Για την ακρίβεια η δήλωση του ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας όπως μεταδίδεται από τη Hurriyet αναφέρει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά αυτής της απόφασης ενώ θα παρθούν πρωτοβουλίες και την ποινική δίωξη και έκδοση των εγκληματιών. 

Και σε ότι αφορά στην Ελλάδα αναφέρει ότι πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κίνητρα και ότι θα έχει αντίκτυπο στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνει δε ότι το έργο των δύο χωρών για περιφερειακά θέματα υπόκειται σε συνολική αξιολόγηση.

Σημειώνεται οτι η σημερινή πρόκληση, έρχεται μετά από αρκετές μέρες όπου παρατηρήθηκε πλήρης απουσία της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου ή παράβαση κανόνων του FIR Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου